SPORNA REGIJA

U novom sukobu Armenije i Azerbajdžana kod Nagorno Karabaha sedmero mrtvih

Azerbejdžansko ministarstvo obrane priopćilo je da je troje vojnika poginulo u sukobu

koridor Lachin u Armeniji

 Tofik Babayev/Afp

Armenija i Azerbajdžan međusobno su se optužili u utorak za otvaranje vatre oko sporne regije Nagorno Karabah u sukobu u kojem je poginulo sedam vojnika.

Susjedne zemlje, obje nekoć dio Sovjetskog Saveza, sukobile su se više puta u posljednjih 35 godina za kontrolu nad Nagorno Karabahom koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, ali je dom uglavnom etničkog armenskog stanovništva.

Azerbejdžansko ministarstvo obrane priopćilo je da je troje vojnika poginulo u sukobu u blizini spornog koridora Lachin, ključne ceste koja spaja Nagorno Karabah s Armenijom. Armensko ministarstvo obrane priopćilo je da su izgubili četiri vojnika i da ih je šestero ranjeno.

Erevan je ranije optužio Baku da je otvorio vatru na armenske snage koje su izvodile inženjerske radove u blizini sela Tegh u južnoj armenskoj pokrajini Syunik. Naveli su da su njihove snage poduzele "protumjere", ali nisu iznijeli detalje.

Tegh je posljednje selo na koridoru Lachin u Armeniji prije ulaska na teritorij Azerbejdžana.

Baku je objavio da su se njegove snage našle pod "intenzivnom vatrom" armenskih snaga stacioniranih u pokrajini Syunik.

Rusija je poslala mirovni kontingent s tisućama vojnika u tu regiju 2020. godine kao dio dogovora o okončanju višetjednih borbi koje su odnijele tisuće života, a u kojima je Azerbajdžan ostvario značajne teritorijalne dobitke.

Moskva je armenski saveznik kroz pakt o međusobnoj samoobrani, ali teži i dobrim odnosima s Bakuom. Najnoviji zastoj smatra se ključnim testom utjecaja Rusije u regiji dok vodi vlastiti rat u Ukrajini.

Azeri koji se predstavljaju kao klimatski prosvjednici blokiraju koridor Lachin od kraja prošle godine, što je rezultiralo humanitarnom krizom prema tvrdnjama Armenije.

Baku to poriče i tvrdi da osnovne zalihe mogu stići na teritorij i brani prosvjednike za koje kaže da se okupljaju zbog legitimnih "ekoloških zabrinutosti". Erevan ih naziva političkim agitatorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:06