HEROJI JAPANA

U nuklearki otkrivena tijela dvojice radnika, vlasti se protiv radijacije bore upijajućim polimerima

Vlasti tvrde da se radijacija ubrzano raspršuje i smanjuje u moru, te da stanovnici nisu u opasnosti
In this photo taken on Thursday, March 31, 2011 by Japan Maritime Self-Defense Force and released by Japan Defense Ministry Friday, April 1, JMSDF personnel all in protective suits spray water to clean a tugboat, not shown, that towed a U.S. military barge carrying pure water to the quay of the tsunami-stricken Fukushima Dai-ichi nuclear complex in Okumamachi, Fukushima Prefecture, northeastern Japan. (AP Photo/Japan Defense Ministry) EDITORIAL USE ONLY
 AP

Tijela dvojice radnika pronađena su u podrumu turbine reaktora broj 4 u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi u Japanu , prenosi BBC .

Radnici su poginuli prilikom udara tsunamija nakon razornog potresa . Iako su tijela pronađena u srijedu, njihova tijela obiteljima su predana tek danas, jer su morala proći proces dekontaminacije.

Iz Tokyo Electric Power Companx (TEPCO) objavili su imena poginulih radnika, radi se o 24-godišnjem Kazuhiku Kokubi i 21-godišnjem Yoshiki Terashimi. Prilikom obdukcije otkriveno je više ozljeda glave, a preminuli su od posljedica krvarenja.

Fukushima se i dalje bori s istecanjem radioaktivnih tvari u more. Vlasti tvrde da se koncentracija radijacije ubrzano raspršuje i smanjuje u moru, te da zdravlje stanovništva nije u opasnosti.

Ipak, vlasti priznaju da bazeni s kontaminiranom vodom na području nuklearke otežavaju napore radnika u stabilizaciji oštećenih reaktora .

Objavljeno je kako će se curenje radijacije pokušati zaustaviti upijajućim polimerima. Ta faza još nije počela, kazao je Hidehiko Nishiyama iz Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost, prenosi CNN .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 18:18