RUSKA INVAZIJA RUSIJE

U okolici Belgoroda okupirana sela, ljudi u panici, kaos u Moskvi: ‘To su nacisti i klošari!‘

Prokremaljski mediji navode da su to uglavnom "manekeni", čiji je ratni staž u "studijima gdje snimaju fake ratne spotove"

Napad na Belgorod

 Profimedia

Što se to događa u ruskoj Belgorodskoj oblasti na samoj granici s Ukrajinom? O tome što se tamo događa vlada popriličan rašomon. Naime, ruska Legija Sloboda za Rusiju objavila je, na svom Telegram kanalu, da je zajedno s postrojbama Ruskog dobrovoljačkog korpusa - "u potpunosti oslobodila selo Kozinka" u Belgorodskoj oblasti te da "idu dalje, do potpunog oslobađanja Rusije". U ruskom ministarstvu obrane prvo su uglavnom šutjeli o bilo kakvim značajnijim borbama na tom području, pogotovo unutar Rusije, da bi sada objavili kako su "uništili 70 ukrajinskih diverzanata", a objavljeno je da je jedna starica umrla prilikom evakuacije, ali nije jasno je li poginula u borbi.

Neki ruski režimski mediji govore da je došlo do puškaranja na Grajvoronskom pograničnom području te da je u borbama "sudjelovao jedan tenk T-72 i nekoliko oklopnih vozila" (to, recimo, javlja Telegram kanal Grey Zone, blizak plaćeničkoj vojsci Wagner). No, kako god bilo, u Belgorodskoj oblasti uvedeno je izvanredno stanje i pokrenut je "režim antiterorističke operacije" koju može narediti samo šef FSB-a Aleksandar Bortnikov. Dakle, očito je da se "nešto valja".

Gubernator Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je, pak, da je na područje "oblasti upala diverzantska grupa ukrajinske vojske", a kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov da se ništa strašno nije dogodilo, ali Kijev "želi skrenuti pozornost nakon gubitka Bahmuta". Istodobno predstavnik Glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva obrane Ondrij Jusov kaže, kako prenosi ukrajinski portal Suspilne, da Ukrajina nema veze s tim napadima te je potvrdio da je to "djelo" boraca Legije Sloboda za Rusiju i Ruskog dobrovoljačkog korpusa.

Obje postrojbe osnovane su sredinom 2022. godine. U kolovozu 2022. između Nacionalne republikanske armije i Slobode za Rusiju popisana je tzv. Irpinjska deklaracija, (Irpinj je gradić kod Kijeva) kojom njihovo "političko krilo" predstavlja Ilja Ponomarjov, bivši zastupnik proputinovske stranke Pravedna Rusija u ruskoj Dume (jedini koji je svojedobno 2014 godine glasao protiv aneksije Krima), a koji je nakon toga bio izložen velikom medijskom i političkom linču te je zbog toga prinuđen pobjeći iz Rusije, prvo u SAD (tamo je boravio dvije godina), a potom u Ukrajinu, gdje se politički aktivirao, a u međuvremenu i dobio ukrajinsko državljanstvo. U deklaraciji se navodi da je cilj njihove borbe "režim i diktatura Vladimira Putina" te da se bore za "slobodnu i demokratsku Rusiju". U Moskvi već godinama traže izručenje Ilje Ponomarjova radi navodnih financijskih malverzacija.

Prorežimski ruski mediji, poput portala Life.ru, raspisali su se o te dvije vojne postrojbe, predstavljajući ih kao "naciste, ultradesničare i propalice" te umanjuju njihovu brojnost (navodno nemaju više od 80 pripadnika), a vodi ih, kako kažu, ruski neonacist Denis Kapustin. Prokremaljski mediji navode da su to uglavnom "manekeni", čiji je ratni staž u "studijima gdje snimaju fake ratne spotove". No, bez obzira na to, rusko ministarstvo pravosuđa obje je organizacije nazvalo "terorističkim" te su im "zabranili djelovanje u Rusiji", a navodi se da je nekoliko njihovih pripadnika osuđeno zbog veleizdaje. Ukrajinski mediji pak navode da su u tim postrojbama uglavnom ruski državljani, Rusi iz Ukrajine, a da su među njima i ruski vojnici koji su se predali ili su bili zarobljeni, ali su odbili razmjenu.

No, i poznati ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov kaže da postrojbe postoje, ali da nemaju neki "vojni značaj jer su malobrojne", ali ističe njihovu simboličku i političku važnost koja je u ovim trenutku veća od njihove "vojne sposobnosti". I Ilja Ponomarjov kaže kako su na početku sve izgledalo više kao "PR" inicijativa, ali da su s vremenom ojačali te da postaju sve ozbiljnija vojna i politička organizacija. I dok su trajale borbe na ruskoj strani granice, iz Legije su objavili da se nad Moskvom, na dronu, vijorila njihova zastava - bijelo-plavo-bijela, koja je i inače uzeta kao simbol ruskog otpora agresiji na Ukrajinu, kao odgovor na Putinovo zlokobno "Z".

Ruski mediji tvrde da su obje postrojbe duo "ukrajinskih oružanih snaga", u Kijevu to poriču, a neki analitičari govore o "povremenoj koordinaciji". Inače, iz Ruskog dobrovoljačkog korpusa već su javljali da su izvršili diverzije na području Brjanska u ožujku i travnju, ali nitko o tome nije imao pouzdane informacije. Podsjetimo da se u Ukrajini također bore čečenske i bjeloruske dragovoljačke postrojbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:42