SMRT NA ALJASCI

U padu helikoptera poginuo najbogatiji Čeh, njegovo bogatstvo procijenjeno na 17,4 mlrd. dolara

Grupa PPF ulaže u niz grana od bankarstva i financijskog sektora preko biotehnologija, osiguranja, telekomunikacija...
Petr Kellner
 © Mafra Petr TopiČ/Idnes.cz/Profimedia

Češki milijarder Petr Kellner (56) poginuo je u padu helikoptera na Aljasci, priopćila je njegova financijska grupa PPF u ponedjeljak.

PPF navodi da je u nesreći, čije se okolnosti istražuju, poginulo pet osoba.

"U najdubljoj boli javljamo da je osnivač i većinski vlasnik PPF grupe, gospodin Petr Kellner, treagično preminuo u nesreći helikoptera na Aljasci 27. ožujka."

Kellner (56) je počeo stjecati bogatstvo za vrijeme postkomunističkog razdoblja u Češkoj, a njegovo se bogatstvo, po Forbesu, procjenjuje na 17,4 milijardi dolara, čime se našao među 70 najbogatijih ljudi na svijetu.

Devedesetih godina osnovao je s partnerima PPF kao investicijsku tvrtku kako bi sudjelovala u shemi privatizacije stotina državnih kompanija.

Grupa PPF ulaže u niz grana od bankarstva i financijskog sektora preko biotehnologija, osiguranja, telekomunikacija, poljoprivrede, do nekretnina. PPF, sa sjedištem u Nizozemskoj, aktivna je u Europi, Rusiji, Aziji i Sjevernoj Americi.

Bio je vlasnik "Telenora" u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj. Također je bio vlasnik Central European Media grupe, u čijem je sastavu televizijskih kanala.

Imao je u svom vlasništvu zrakoplov Boeing 737-700BBJ te brojne nekretnine. S obitelji je živio u vili blizu Praga, a među ostalim je bio vlasnik kuće na britanskim Djevičanskim otocima.Imao je četvero djece, a ženio se dva puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:00