NEMIRI

U Pakistanu prije prosvjeda protiv vlade uhićen oporbeni čelnik Shahbaz Sharif

Shahbaz Sharif je ‘uhićen samo zbog toga što je odbio poslušnost onima koji su ga htjeli iskoristiti protiv njegova brata‘
Prosvjed u Pakistanu
 Asif Hassan/AFP

Čelnika pakistanske oporbe Shahbaza Sharifa, čija stranka planira u listopadu organizirati prosvjede protiv premijera Imrana Khana, uhitila je u ponedjeljak pravosudna policija za suzbijanje korupcije.

Sharif, vođa oporbe u Nacionalnoj skupštini, uhićen je u Lahoreu, na istoku zemlje, pošto je sud u tome gradu odbio zahtjev za njegovo puštanje na slobodu uz jamčevinu u slučaju u vezi s pranjem novca.

"Ne bojimo se uhićenja", rekao je Marriyum Aurangzeb, glasnogovornik Pakistanske muslimanske lige (PML-N), stranke koju je osnovao brat Shahbaza Sharifa, bivši premijer Nawaz Sharif.

Nawaz Sharif je razriješen dužnosti 2017. nakon spornih optužbi za korupciju, a zatim je osuđen za to kazneno djelo. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u zatvoru, pušten je krajem 2019. iz zdravstvenih razloga i trenutačno je na liječenju u Velikoj Britaniji.

Maryam Nawaz, kći bivšeg premijera, potvrdila je uhićenje svog strica na Twitteru.

Shahbaz Sharif je "uhićen samo zbog toga što je odbio poslušnost onima koji su ga htjeli iskoristiti protiv njegova brata. Radije je otišao u zatvor nego da se usprotivi bratu", napisala je.

Premijerova vlada zaredala je s pritiscima kako bi se Nawaz Sharif vratio u Pakistan i ondje nastavio služiti zatvorsku kaznu.

Uhićenje se događa u vrijeme kada su se oporbene stranke odlučile ujediniti kako bi srušile Imrana Khana koji je, tvrde, došao i ostao na vlasti zahvaljujući potpori moćne vojske. Prosvjedi na kojima će se tražiti njegova ostavka trebaju se održati u listopadu.

Khan je 2018. pobijedio na izborima zahvaljujući obećanju da će suzbiti korupciju i izgraditi zemlju blagostanja.

No otkad je taj bivši igrač kriketa došao na vlast bori se s gospodarskom krizom, napose s proračunskim deficitom, galopirajućom inflacijom i s uzastopnim devalvacijama rupije, čemu se pridodaje financijski udarac uzrokovan pandemijom novog koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:59