‘KADIROVCI SU NABRUŠENI‘

U paklu Azovstala bore se i četvorica Hrvata?! ‘Toni iz Dalmacije je zapovjednik desetine...‘

‘Četvorica naših ostali su na minimalnoj municiji, otimaju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti‘

Mariupolj

 Ilya Pitalev/AFP, Screenshot/TWITTER

Među nekoliko stotina ukrajinskih marinaca i pripadnika pukovnije Azov koji, utaboreni u kompleksu čeličane Azovstal u Mariupolju kao posljednjoj utvrdi opkoljenoga grada, već danima odbijaju žestoke topničke i zračne napade ruske vojske i čečenskih snaga, nalaze se najmanje četvorica Hrvata - i to jedan Dalmatinac i tri Slavonca.

Oni se u Mariupolju bore na strani pukovnije Azov, a prema riječima sugovornika Slobodne Dalmacije, bivšega profesionalnog hrvatskog vojnika i pripadnika specijalnih postrojbi, koji je s njima u kontaktu bio posljednji put prije tri dana, "došlo je do blokade svih vijesti od naših gore, nije dobro...".

Konačni pokolj

- Naš Toni iz Dalmacije javio mi se prije tri dana, on je zapovjednik desetine u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstala i da su ostali na minimalnoj municiji, da otimaju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti. Od tad ni glasa od njih, bojim se scenarija Ovčare - rekao je u srijedu sugovornik, aludirajući na to da bi se u Mariupolju mogao dogoditi stravičan pokolj nalik onome u Vukovaru u noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine, kad su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubili dvije stotine hrvatskih branitelja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

- Toni i ovi Slavonci su u Mariupolju, bojim se da neće dobro proći jer su kadirovci (čečenski borci koji se bore za Ruse pod vodstvom Ramzana Kadirova - op.a.) nabrušeni na njih, kao i ovi iz GRU-a (vojna obavještajna služba Ruske Federacije - op.a.). Rekao je da ima puno civila u tunelima, a nemaju ni hrane ni vode, o streljivu ne treba ni govoriti...

Ostala naša ekipa je oko Kijeva i Donbasa, bar nisu u okruženju... Nije mi jasno zašto su ovi azovci ljuti na Volodimira Zelenskog, evo nekoliko dana nemam kontakte s njima, mislim na naše - govori nekadašnji vojni specijalac.

O uzroku eventualne ljutnje pripadnika pukovnije Azov prema ukrajinskom predsjedniku može se samo nagađati, no opet se nameće paralela s Vukovarom.

Jer ne zaboravimo, neposredno prije pada hrvatskoga grada heroja, novinar Siniša Glavašević, kao jedan od simbola otpora velikosrpskoj agresiji, otvoreno je u jednom od svojih posljednjih javljanja optužio tadašnju hrvatsku vlast da je odgovorna za pad Vukovara, smatrajući, kao i mnogi drugi Vukovarci, da njegov grad nije trebao pasti u neprijateljske ruke.

- Osuđujem vas za sav očaj borca kad je shvatio da nema više čime napuniti svoje oružje. Osuđujem vas, gospodo sabornici, za trenutak iznenađenja kad su u Vukovar stigli nepobitni dokazi da Republika Hrvatska raspolaže ljudstvom i svim sredstvima potrebnim za proboj puta i obranu Vukovara, ali isti ne žele biti upotrijebljeni, odnosno dostavljeni zapovjedništvu Operativne grupe Vukovar-Vinkovci-Županja, a koje je zapovjedništvo zahtijevalo za izvršenje zadataka koji su postavljeni pred njih. Osuđujem vas, gospodo, za svu bol trenutka kad je Vukovar shvatio da između vas, Hrvatskog sabora, Hrvatske vlade, predsjednika Republike Hrvatske i četnika nema nikakve razlike - dio je pročitane Glavašićeve "optužnice", a očito je da se gotovo identično sad osjećaju i branitelji Mariupolja.

Posljednji apel

U srijedu je u javnost izišla i videoporuka bojnika Serhija Voline, zapovjednika ukrajinskih marinaca u Azovstalu, koji je rekao da je moguće da su braniteljima preostali "samo dani ili sati".

- Ovo je naš apel svijetu. Ovo može biti naš posljednji apel. Možda nam ostaju zadnji dani ili sati. Neprijateljske snage su deset puta brojnije od naših. Oni imaju dominaciju u zraku, topništvu i ljudstvu... Molimo svjetske čelnike da nam pomognu. Molimo vas da na nas primijenite proceduru 'vađenja' i dovedete nas na teritorij treće zemlje - zavapio je bojnik Volina, ističući da mariupoljski vojni garnizon štiti više od 500 ranjenih vojnika i stotine civila, uključujući žene i djecu.

Podsjetimo, jutros je ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio kako je Mariupolj pao. Vladimir Putin mu je čestitao na uspjehu te objavio kako je odustao od napada na čeličanu Azovstal, ali i izdao naredbu da "ni muha ne smije izaći". Opširnije pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 03:23