VOĐA KAVČANA

U Panami likvidiran Radoje Zvicer, čovjek kojeg su srpske vlasti optužile da jede ćevape od ljudskog mesa

Navodno je ubijen u kući u Panami

Radoje Zvicer

U Panami je ubijen Radoje Zvicer, vođa zloglasnog kavačkog klana, potvrđeno je večeras Blicu. Srpski portal navodi da su istražni organi Srbije obavješreni o njegovoj likvidaciji.

Navodno je ubijen u unajmljenoj vili u Panami. Inače, Radoje Zvicer posljednjih se godina stavlja u kontekst jednog od najvećih krijumčara kokaina na svijetu. Crnogorska policija mu je još u ožujku upala u kuću, a smatra se da je tadašnji njegov bijeg bio povezan i s otkrićem nizozemske policije koja je koja je razotkrivajući distribuciju kokaina došla upravo do Zvicera. Podsjećamo da se Zvicera povezivalo i s nedavno ubijenim Goranom Vlaovićem koji je smaknut na Zrću.

Regiju je svojedobno zgrozila i izjava Aleksandra Vučića o tome da su uhićeni pripadnici kriminalne skupine Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja od svojih ubijenih konkurenata radili "ljudske ćevape" te ih slali svom, navodno, stvarnom šefu Radoju Zviceru.

Kako je govorio Vučić, Zvicer je te monstruozne "ćevape" pekao i potom čak i jeo sa senfom i lukom, a ostatak davao svojim psima pa su ga odmah prozvali "balkanskim Hannibalom Lecterom". Vučić je rekao kako je Zviceru "bolje da njega ubije" jer on, Vučić, neće stati dok ovaj ne bude "odgovarao za ljudske ćevape" i "neće mu biti slobode" dok je on živ.

Nedugo nakon toga Zvicerov se odvjetnik javio srbijanskim medijima otvorenim pismom u kojem je, osim što je negirao iščašene prehrambene navike svog klijenta, demantirao da je ovaj upetljan u bilo kakve nezakonite i kriminalne radnje, ubojstva, otmice i dilanje kokaina te ga nazvao "mirnim obiteljskim čovjekom".

Inače, Škaljari i Kavač su zapravo dva zaseoka u predgrađu Kotora pa u Crnoj Gori znaju reći "ni manjeg grada, ni veće mafije". Škaljari imaju oko tri tisuće stanovnika, a Kavač ni tisuću. Kako navode crnogorski mediji, nesmiljeni sukob tih dviju grupacija počeo je 2014., kad su škaljarci kavčanima navodno preoteli isporuku nekoliko stotina kilograma kokaina iz Južne Amerike prispjelog u Valenciju. Kako, pak, pišu neki beogradski mediji, prije tri godine škaljarci su ponovno preoteli još veću količinu kokaina. Rat dviju skupina bio je žestok. Na podgoričkom i beogradskom asfaltu, ali i po drugim prijestolnicama, palo je puno krvi u tom sukobu.

Početkom 2020. u Ateni su pred svojim obiteljima i djecom ubijena dvojica važnih članova škaljarskog klana - Stevan Stamatović i Igor Dedović kod kojeg su tada pronađeni hrvatski dokumenti koje je koristio. U zatvoru su Slobodan Kašćelan, kojeg smatraju jednim od glavnih ljudi među kavčanima, te Jovan Vukotić, navodni šef škaljaraca, kojega se sumnjiči za pokušaj likvidacije Zvicerove supruge Tamare u Kotoru. Jedino je - dosad - Zvicer bio na slobodi.

Priče su govorile da se navodno skriva u Brazilu ili Kolumbiji, pod zaštitom narkokartela u Medellínu, odnosno nasljednika narkobossa Pabla Escobara. Nakon raskola i kavčani i škaljarci tražili su podršku u beogradskom podzemlju, a klan Velje Nevolje pridružio se kavačkom. Tamošnji mediji navode i neke dijelove prepiske Zvicera i Belivuka u kojoj se Zviceru obraća sa "šefe". Beogradski mediji navode da je Zvicer upravo Belivuku pomogao da preuzme vodstvo nakon likvidacije Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Osim toga, Blic piše da je Zvicer Belivuku navodno platio 150 tisuća eura za likvidaciju Milana Ljepoje, iz Pink Panthera.

Zvicer se, kako pišu beogradski mediji, najčešće koristio BiH putovnicom na ime Josipa Babića iz Orašja, rođenog 6. veljače 1979. u Nürnbergu. Nakon što mu je crnogorska policija upala u stan kod Kotora, i to prilično kasno nakon dojave nizozemske policije, pobjegao je u Ukrajinu koja mu je, kažu, odgovarala jer tamo nema ambasade BiH ni bilo kakvih diplomatskih predstavništava te zemlje. No, u travnju prošle godine konkurentska mafija ga je locirala i poslala plaćene ubojice na njega.

Navodno je ranjen, ali je likvidaciju uspio izbjeći. Zvicer je posjedovao kako navode, i putovnice nekih drugih država, poput Hrvatske, Ukrajine te Sjeverne Makedonije. Kako je za Blic rekao prof. Zoran Đurđević: "Za skrivanje biraju države u kojima imaju suradnike koji će im osigurati krivotvorene putne isprave, stanove i vozila, a i informacije o stupnju njihove ugroženosti."

Nije pomoglo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:43