PAKLENO LJETO

U Pekingu upaljen crveni alarm: Grad se prži na plus 40, nesnosne vrućine trajat će još danima

U četvrtak je maksimalna temperatura dosegla 41 stupanj Celzij čime je postignut rekord za najtopliji dan u lipnju

Vrućine u Pekingu

 Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via AFP

Peking je u petak podignuo upozorenje za vruće vrijeme na "crveno", najviše u sustavu uzbunjivanja, a mnogi dijelovi kineske prijestolnice griju se na 40 stupnjeva Celzija.

Službena temperatura za glavni grad, koja se mjeri iz zvjezdarnice u južnom predgrađu, dosegla je 40 stupnjeva nešto poslije 13,30 sati po lokalnom vremenu, podaci su Pekinškog gradskog meteorološkog opservatorija.

"Ovo je prvi put od uspostave opservatorija da je dva uzastopna dana temperatura bila viša od 40 stupnjeva", rekao je na konferenciji za novinare Zhang Yingxin, glavni prognostičar te institucije.

Zvjezdarnica je osnovana 1951. godine.

U četvrtak je maksimalna temperatura u gradu od gotovo 22 milijuna ljudi dosegla 41 stupanj Celzij čime je postignut rekord za najtopliji dan u lipnju. Meteorološka stanica u južnom predgrađu Pekinga, glavna za prijestolnicu, zabilježila je 41,1 u poslijepodnevnim satima.

Prethodni maksimum u lipnju zabilježen je 10. lipnja 1961., kad je živa dosegla 40,6.

Dnevni maksimum zabilježen u četvrtak bio je drugi najveći u povijesti grada, malo ispod 41,9 koliko je zabilježeno u Pekingu 24. srpnja 1999.

Kina ima četverostruki sustav upozorenja na vremenske prilike, s crvenim najstrožim, a slijede narančasto, žuto i plavo. Crveno upozorenje označava da će temperatura porasti iznad 40 stupnjeva unutar 24 sata.

Kineska meteorološka uprava rekla je u četvrtak kako očekuje da će se visoke temperature zadržati u sjevernom dijelu zemlje sljedećih osam do deset dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:28