RECEPT ZA KATASTROFU

U Pentagonu u čudu gledaju što se to događa u Donbasu: ‘Nevjerojatno, opet ista priča...‘

‘Znamo da ako imate predsjednike koji se miješaju u određivanje borbenih ciljeva i operativne vojne odluke, to je recept za katastrofu‘

Ruska vojska i ratna razaranja

 Sergei Bobylev/Tass/Profimedia; Alexander Nemenov/Afp; Fadel Senna/Afp; Alexander Nemenov/Afp/Sergei Bobylev/Tass/Profimedia; Alexander Nemenov/AFP

Ruska vojska, potučena i demoralizirana nakon tromjesečnog rata, čini iste pogreške u kampanji zauzimanja dijela istočne Ukrajine, zbog kojih je i odustala od nastojanja da zauzme cijelu zemlju, kažu neki visoki američki dužnosnici.

Dok ruske trupe zauzimaju teritorije u toj regiji, jedan dužnosnik Pentagona komentira da ih njihov spor i postepen tempo iscrpljuje te da je ukupna borbena snaga vojske smanjena za oko 20 posto. A otkako je počeo rat, Rusija je izgubila 1000 tenkova, rekao je prošli tjedan visoki dužnosnik Pentagona, kako prenosi The New York Times.

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je u travnju novog zapovjednika ratnih operacija, generala Aleksandra Dvornikova, što se zapravo smatralo priznanjem da je početni ruski ratni plan propao.

Ubrzo nakon dolaska, Dvornikov je pokušao postići da nepovezane zračne i kopnene jedinice koordiniraju svoje napade, kažu američki dužnosnici. No, on nije viđen u posljednja dva tjedna, što je navelo neke dužnosnike da spekuliraju hoće li on uopće i dalje voditi ratne operacije.

I Ukrajinci trpe zastoje

Ruski piloti, pak, također nastavljaju s demonstracijom ​​istog ponašanja kao i u ranim danima rata, a to je nesklonost riziku - oni se sjure preko granice, pokrenu napade te se zatim brzo vraćaju na ruski teritorij, umjesto da ostanu u ukrajinskom zračnom prostoru kako bi uskratili neprijatelju prostor. Rezultat je taj da Rusija još uvijek nije uspostavila nikakvu vrstu zračne nadmoći, kažu dužnosnici.

Ruska vojska je postigla određeni napredak na istoku, gdje koncentracija vatrene moći i skraćivanje opskrbnih linija pomažu njihovim snagama u intenzivnim borbama posljednjih dana. Nakon tri krvava mjeseca, Rusija je zauzela Mariupolj sredinom svibnja, potencijalno stvorivši kopneni most od poluotoka Krima, koji je pod ruskom kontrolom od 2014. godine, prema jugu.

Dok se ruske snage muče s nastavkom napredovanja, ukrajinske su također pretrpjele zastoje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je izjavio da možda čak i do 100 ukrajinskih vojnika dnevno gine u borbama. U utorak su ruske trupe napredovale prema središtu Sjeverodonjecka, grada koji je središnji ruski fokus otkako je Moskva svoju pozornost usmjerila na istok.

No, na nekim područjima koja su ruske snage uspjele zauzeti, ukrajinski borci nastavili su s jakim otporom, a ponekada su ih i vratili pod svoju kontrolu.

Primjer je Harkov. Rusija je provela šest tjedana bombardirajući taj istočni grad, nekada dom 1,5 milijuna ljudi, dok su ga vojnici okruživali. No, do 13. svibnja situacija se ponovno promijenila. "Rusi su nakratko zauzeli Harkov, Ukrajinci su krenuli u protunapad i povratili Harkov", rekao je američki ministar obrane Lloyd J. Austin III na konferenciji za novinare u Pentagonu prošlog tjedna. "Vidjeli smo kako stvarno napreduju vrlo sporo i neuspješno na bojnom polju".

Presijecanje opskrbnih linija

Ukrajina sada potiskuje ruske trupe sjeverno i istočno od Harkova, "u nekim slučajevima sve do Rusije", rekao je umirovljeni američki general Philip Breedlove, bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi. "Dakle, Ukrajinci sada prijete prekinuti ruske linije opskrbe i potisnuti njihove snage".

Presijecanje ruskih opskrbnih linija istočno od Harkova dovelo bi ruske snage u istu situaciju u kojoj su bile nakon njihovog napredovanja prema Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, na početku rata, rekli su dužnosnici. Ukrajinske jedinice koje su raspolagale s ručnim su protutenkovskim sustavima Javelin gađale ruske vojnike, dok su se kilometrima dugi ruski konvoji u blizini Kijeva prestali kretati naprijed. Invazija je stala, a tisuće ruskih vojnika su ubijene ili ranjene. Rusija je tada preusmjerila svoju misiju na istok.

U prvim tjednima rata Rusija je vodila svoju vojnu kampanju iz Moskve, bez središnjeg ratnog zapovjednika na terenu koji bi odlučivao, kako navode američki i drugi zapadni dužnosnici. Početkom travnja, nakon što su ruski logistički te problemi s moralom vojnika postali posve očiti, Putin je postavio generala Dvornikova na čelo sada učinkovitijih ratnih napora.

Dvornikov je na poziciju stigao sa zastrašujućim životopisom. Karijeru je započeo kao zapovjednik voda 1982. godine, a kasnije se borio u drugom brutalnom ratu Rusije u Čečeniji. Moskva ga je poslala i u Siriju, gdje su snage pod njegovim zapovjedništvom bile optužene za gađanje civila.

'Duboki i temeljni nedostaci'

U Ukrajini je Dvornikov uspostavio učinkovitiji model djelovanja. Ruski piloti počeli su se koordinirati s postrojbama na terenu prema sličnom cilju u istočnoj regiji Donbas, a ruske jedinice međusobno su komunicirale o zajedničkim ciljevima.

No, invazija se ipak ne odvija "naročito drugačije na istoku nego što je to bilo na zapadu jer nisu uspjeli promijeniti karakter ruske vojske", kaže Frederick Kagan, viši suradnik i direktor Projekta kritičnih prijetnji u American Enterprise Institute. "Postoje neki duboki nedostaci u ruskoj vojsci, koje ne bi mogli ispraviti u posljednjih nekoliko tjedana čak i da su pokušali. Ti nedostaci su duboki i temeljni", kaže Kagan.

Na vrhu tog popisa je nedostatak dočasničkog kadra u ruskoj vojsci koji bi imao ovlasti razmišljati svojom glavom, rekli su dužnosnici Pentagona. Američke trupe imaju narednike i zapovjednika vodova i desetnike koji dobivaju zadatke i smjernice, ali im se prepušta da izvršavaju te zadatke kako im odgovara.

No, ruska vojska slijedi doktrinarnu metodu sovjetskog stila u kojoj vojnici na dnu hijerarhije nisu ovlašteni ukazati na očigledne nedostatke u strategiji ili izvršiti prilagodbe.

Ukrajinci, nakon sedam godina obuke s vojnicima iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a, slijede zapadnjačku metodu i pokazali su se posebno okretnim u prilagodbi okolnostima, ističu američki vojni dužnosnici.

'Prebrzo vraćeni u bitku'

Dvotjedno pauziranje borbi, nakon što je ruska vojska odustala od borbe za Kijev, nije bila dovoljno duga za obrat u vojnoj kampanji, čak i s ograničenijim ciljem, kaže general Breedlove. "Nova taktika generala Dvornikova, resetiranje sustava zapovijedanja i kontrola na način da postoji usredotočen donositelj odluka - sve to je bilo ispravno".

No, Breedlove naglašava još jedan čimbenik. "Čak bi i naša vojska bila pod teškim pritiskom za obnovu, preustroj i reorganizaciju u dva tjedna nakon što je primila tako snažan udarac". Kad je Dvornikov preuzeo kontrolu, "snage su prebrzo vraćene u bitku. Ta odluka je morala doći iz Moskve", smatra on.

Nakon što je obnovila napade na Donbas, Rusija je baražnom vatrom iz topništva gađala gradove i sela. No, vojnici to nisu pratili nikakvom vrstom kontinuirane oklopne invazije, koja je neophodna ako misle zadržati teritorij koji sada sravnjuju sa zemljom, kažu vojni dužnosnici. To znači da bi se Rusija mogla suočiti s teškoćama da zadrži područja koja je osvojila - kao što je to bilo u Harkovu.

Evelyn Farkas, bivša visoka dužnosnica Pentagona za Ukrajinu i Rusiju u administraciji bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, kaže da je Putin još uvijek previše uključen u borbe.

"Stalno slušamo izvještaje o tome da se Putin sve više angažira", rekla je Farkas, koja je sada izvršna direktorica McCain instituta. "Znamo da ako imate predsjednike koji se miješaju u određivanje borbenih ciljeva i operativne vojne odluke, to je recept za katastrofu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:32