POTEZ VLASTI

U Philadelphiji sve više nasilja nakon ubojstva Afroamerikanca, uvodi se policijski sat

Od ponedjeljka traju prosvjedi nakon što je policija ustrijelila 27-godišnjeg Waltera Wallacea koji se sukobio sa snagama reda
 Gabriella Audi/AFP

Philadelphia će od srijede navečer uvesti policijski sat kako bi se stalo na kraj pljačkama i nasilju tijekom noćnih prosvjeda koji su izbili nakon što je policija ubila jednog crnca, objavio je ured gradonačelnika.

Policijski sat stupa na snagu u devet sati navečer u srijedu i trajat će do šest sati ujutro u četvrtak.

Od ponedjeljka traju prosvjedi nakon što je policija ustrijelila 27-godišnjeg Waltera Wallacea koji se sukobio sa snagama reda i bio naoružan nožem. Rodbina tvrdi da je imao slom živaca.

image
Gabriella Audi/AFP

Policajci su izašli na teren nakon poziva u kojemu je javljeno da muškarac ima nož. Wallace je unatoč pozivima policajaca odbio baciti nož, rekao je Eric Gripp, glasnogovornik philadelphijske policije.

Nekoliko sati nakon događaja, tristotinjak prosvjednika izašlo je na ulicu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog policijskog nasilja i rasizma, pri čemu su se sukobili s policijom. U policijskim redovima je bilo oko 39 ozlijeđenih, a većina ozljeda je zadobivena od predmeta bačenih na njih, napose opeka.

image
Gabriella Audi/AFP

U nasilju su oštećene trgovine, zapaljeno je policijsko vozilo, a veći broj ljudi je uhićen.

image
Gabriella Audi/AFP

Val proturasističkih prosvjeda, popraćen nasiljem, zapljusnuo je zemlju nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojeg je krajem svibnja ubio policajac bijelac.

Philadelphia je postala posljednje u nizu žarišta u SAD-u oko pitanja rase i prekoračenja policijske sile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 14:15