‘LOVE HAS WON‘

U planinskom gradiću pronašli mumificirano tijelo žene koju su zvali ‘Majka Bog‘, u kući je bilo još ljudi

U kući je pronađeno tijelo Amy Carlson, čelnice kulta ‘Ljubav je pobijedila‘, koje je ležalo od ožujka. Uhićeno je sedam osoba
Amy Carlson
 YouTube

Bila je srijeda, kasno navečer, kada je načelnik policije okruga Saguache u Coloradu poslao policajca Stevena Hansena da istraži dojavu o pronalasku mrtve osobe. Mrtvo tijelo je pronađeno 28. travnja u kući na kraju slijepe ulice u blizini Moffata, planinskog gradića s oko 100 stanovnika. Kada je stigao kući s nalogom za pretres, dočekao ga je uznemirujući prizor. U jednoj od spavaćih soba ugledao je oltar, podignut za mumificirane ostatke ženske osobe.

Tijelo je ležalo na krevetu, sklupčano u vreću za spavanje ukrašenu božićnim lampicama, a oko očiju imala je svjetlucavu šminku. Vjeruje se da tijelo pripada Amy Carlson, 45-godišnjoj duhovnoj čelnici vjerske skupine 'Ljubav je pobijedila', koju je policija smatrala kultom.

Kako bi identificirao posmrtne ostatke, mrtvozornik mora provjeriti zubni karton jer je tijelo bilo u raspadnutom stanju i nemoguće je to učiniti pomoću otisaka prstiju.

Policajac Hansen vjeruje da je žena bila mrtva od ožujka. Iako zasad nema dokaza da je riječ o nasilnoj smrti, sedmero članova sekte 'Love Has Won' uhićeno je u kući pod optužbom za zlostavljanje leša.

- Nisam nikada dosad vidio da se skupina ljudi tako nehajno ponaša prema mrtvoj osobi, rekao je Hansen lokalnim medijima.

Vijest nije bila nikakvo iznenađenje za obitelj Amy Carlson, koji su gotovo sigurni da je riječ o njoj.

- Znamo da ona nije baš posve nevina u ovoj situaciji jer je svjesno odabrala pripadnost kultu, rekla je njezina mlađa sestra Chelsea Renniger za BBC.

- No u isto vrijeme, ona nije zaslužila takav kraj, nijedno ljudsko biće to ne zaslužuje, rekla je.

Chelsea Renniger godinama je bila uvjerena da će sestrin angažman u kultu završiti tragedijom.

Malo stvari je poznato o porijeklu kulta 'Ljubav je pobijedila', za koji se vjeruje da se pojavio 2006. godine u drugačijoj formi. Jedan je sljedbenik ohrabrio Amy Carlson, koja je rođena 30. studenoga 1975. godine, da se pridruži njihovu pokretu, utirući put za njezin uspon do vrha. Čini se da sljedbenici nemaju fiksni skup vjerovanja, nego umjesto toga prakticiraju i propovijedaju fluidnu teologiju koja sadrži elemente new age filozofije, teoriju zavjere i štovanje mesije.

U videozapisima su sljedbenici gospođe Carlson tražili donacije, prodavali new age artikle i idolizirali vođu.

Njihov mesija bila je Amy Carlson, koju su također zvali Majka Bog (Mother God). Njezina učenja bila su neoskvrnjiva, a kazivanja još fascinantnija od njezine titule. Bila je Isus Krist u jednom od njezina 534 života, mogla je izliječiti rak, te razgovarati s duhom pokojnog glumca Robina Williamsa, kako je često tvrdila.

Te neistinite tvrdnje promovirane su vjernicima u Sjedinjenim Državama, ali i diljem svijeta putem prijenosa uživo na YouTubeu. Na video snimkama pripadnici sekte izgledali su zadovoljni boemskim načinom života no svjedočenje bivših članova otkrilo je da nije bilo baš tako. U dokumentarcu Vicea neki su bivši članovi iznijeli optužbe da su bili fizički i psihički zlostavljani, što su sljedbenici Amy Carlson odbacivali.

U sudskom dokumentu, do kojega je došao BBC, načelnik policije okruga Saguache izjavio je da su primili brojne optužbe raznih obitelji u Sjedinjenim Državama rekavši da skupina pere mozak ljudima i krade im novac.

Nitko iz skupine, čija web stranica nije dostupna, nije bio raspoloživ za razgovor. Preko Facebook grupe povezane s 'Love Has Won' BBC nije uspio doći u kontakt sa sljedbenicima.

Cole Carlson, jedno od troje djece Amy Carlson, rekao je da su ga najviše zaboljele neugodne optužbe. One su bile glavni razlog zbog kojega je Cole Carlson (25) veći dio života živio odvojen od majke.

- Živim normalnim životom, osim činjenice da se moja majka pridružila kultu, rekao je za BBC. Imao je 12 godina kada je njegova majka, bivša zaposlenica McDonaldsa, odlučila ostaviti tadašnjeg supruga i troje djece kako bi slijedila božansku misiju.

Glas mu je zadrhtao dok je opisivao trenutak kada je to saznao. Trebao je provesti Božić u Houstonu sa svojom majkom, ali mu je otac, neposredno prije puta, rekao što se dogodilo.

Unatoč tim bolnim trenucima, Carlson kaže da je prema majci osjećao bezuvjetnu ljubav.

- Nije bila najbolja majka, čak ni kada je bila sa mnom, ali volio sam je do smrti, rekao je Cole Carlson koji studira biologiju u Portlandu.

Amy Carlson odrastala je u obitelji punoj ljubavi u Dallasu, prisjetila se njezina sestra Renniger.

Carlson je bila odlična učenica i vodeća članica zbora s anđeoskim glasom. Tek u ranoj odrasloj dobi, kada je počela razgovarati sa strancima na internetu, njezina se duhovna ličnost počela ostvarivati. Napustila je roditeljski dom kako bi bila s tim nepoznatim ljudima, a mnogi članovi njezine obitelji više nikada nisu s njom stupili u kontakt. Obitelj tvrdi da su više puta pokušali, ali nisu uspjeli. U napore su čak uključili poznatog voditelja dr. Phila koji je prošle godine u burnoj TV intervenciji ispitivao Amy Carlson i njezine sljedbenike.

Ipak, ništa nije uspijevalo, ostala je u pokretu do kraja.

Okolnosti njezine smrti još uvijek su pod istragom. Sedmero sljedbenika boravilo je u kući Miguela Lamboya, pripadnika skupine Love Has Won, kada je tijelo pronađeno 28. travnja. Njezin leš bio je u lošem stanju, koža je bila sive boje, nedostajale su oči, otkrio je Lamboy.

Grozni detalji šokirali su obitelj Amy Carlson te su podsjetili na sudbinu drugih mesijanskih ličnosti, od Shoka Asahare i Davida Koresha do Charlesa Mansona i Jima Jonesa.

Njihov život trebao bi poslužiti kao upozorenje svima koji razmišljaju o pridruživanju kultu, rekla je majka Linda Haythorne za BBC.

- Iako je učinila neke strašne stvari, i dalje je bila čovjek. Želim da se sazna koliko su opasni kultovi i nadam se da ćemo moći pomoći drugoj majci, sestri ili djetetu, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 13:41