KAKAV MAJSTOR

U pokušaju da spasi novi mobitel isušio jezero veličine 6000 kvadrata: ‘Pa mi ovisimo o toj pitkoj vodi‘

Na taj se potez odlučio nakon što lokalni seljaci puna dva dana nisu uspjeli izroniti netom kupljeni Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra

 /Samsung

Zamislite, na sekundu, da vam je novi mobitel ispao u umjetno jezero dok ste pozirali za "selfie" tijekom piknika s prijateljima. Biste li se, očajni, razočarani i bijesni, pomirili s time da opet morate kupiti novi mobitel, ili biste unajmili pumpu kako biste isušili jezero da ga pronađete?

Rajesh Vishwas, 32-godišnji inspektor hrane iz središnje Indije, odlučio se za potonju opciju, zbog čega je protiv njega na poslu podignut disciplinski postupak te se njegovo ime razvlači po novinskim stupcima zemlje koja se posljednjih godina suočava sa sve ozbiljnijim nestašicama pitke vode.

Tijekom opuštajućeg piknika s prijateljima u rezervatu Paralkot, koji se nalazi u saveznoj državi Chhattisgarh, Vishwas je s prijateljima ispred umjetnog jezera odlučio "okinuti selfie", pri čemu mu je novi novcati Samsung Galaxy S23 Ultra upao u vodu. Da tragedija bude još i veća, kupio ga je netom prije, i to za izdašnu cijenu od 1200 dolara, zbog čega ga je Vishwas odlučio po svaku cijenu pokušati spasiti.

Prvo je zamolio nekolicinu lokalnih seljana da ga pokušaju izroniti iz jezera. Kako puna dva dana nisu pronalazili njegov mobitel, Vishwas je odlučio poduzeti još jedan, prilično drastičan korak te je unajmio pumpu kako bi isušio jezero veličine oko 6000 kvadrata. Nakon dva dana neumornog "pumpanja", razinu umjetnog jezera spustio je tek za jedan metar, no onda su lokalne vlasti primijetile neobičnu aktivnost na tom prostoru, zbog čega su izašle na teren i imale što vidjeti.

Vishwas im je pokušao objasniti da je dobio usmeno dopuštenje lokalne vodoopskrbe i odvodnje, kojima je objasnio da će od isušivanja umjetnog jezera u konačnici najviše profitirati i lokalni poljoprivrednici.

Priyanka Shukla, javna dužnosnica iz okruga u kojem se nalazi rezervat, blago je rečeno šokirana razvojem događaja te je naglasila kako "neće tolerirati takvo ponašanje". Dhivar će pismenim putem morati obrazložiti svoje postupke, nakon čega će privremeno biti suspendiran s posla. Incident je izazvao salvu kritika, a u nevjerici je ostavio i prominentne političare te javne dužnosnike koji su se o tome oglasili i na Twitteru.

- Zbog ovih neviđenih vrućina sve više naših sugrađana ovisi o cisternama pitke vode - komentirao je Raman Singh, bivši premijer dotične savezne države, koji je trenutačno jedan od prominentnijih članova vladajuće stranke Bharatiya Janata.

Vishwas je preko lokalnih medija, poput The Indian Expressa, svijetu poručio kako je cijela priča napuhana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:39