ETNIČKO NASILJE

U pokušaju državnog udara ubijen načelnik etiopskog glavnog stožera i predsjednik države Amhare

Abiy Ahmed
 REUTERS

Načelnik glavnog stožera etiopske vojske i najmanje tri druga viša dužnosnika ubijeni su u pokušaju državnog udara vojnog generala u sjevernoj etiopskoj državi Amhari, objavila je državna televizija u nedjelju.

Amharski predsjednik Ambahju Mekonen i njegov savjetnik također su ubijeni, prema državnim medijima, koji su objavili da je pokušaj udara orkestrirao general Asamnju Cige, najviša osoba za sigurnost u regiji.

Vlada premijera Abiyja Ahmeda, koja se suočava sa sve jačim pritiskom regionalnih moćnika, uključujući i onih u Amhari, žarištu sve većeg etničkog nasilja u Etiopiji, objavila je da je etiopska vojska uspostavila kontrolu u Amhari nakon neuspjelog puča.

Pucnjava se dogodila kad su se savezni dužnosnici sastali s amharskim predsjednikom - Abiyjevim saveznikom - kako bi razgovarali o tome kako obuzdati otvoreno Asamnjuevo novačenje etničkih milicija, rekao je dužnosnik iz Adis Abebe za Reuters.

Tjedan ranije, Asamnju je otvoreno savjetovao Amharce, jednu od najvećih etničkih skupina, da se naoružaju, u videu koji se širio putem Facebooka te ga je vidio i Reutersov novinar.

Etiopija, država od 100 milijuna ljudi, bori se da obuzda rasprostranjeno etničko nasilje zbog kojeg je raseljeno 2,4 milijuna ljudi, navode Ujedinjeni narodi.

Abiy odjeven u vojnu odoru objavio je na državnoj televiziji u subotu navečer da je pokušan državni udar u amharskom glavnom gradu Bahir Daru taj dan te da je načelnik etiopskog glavnog stožera general Sear Mekonen među žrtvama.

- Ubili su ga ljudi koji su bili bliski s njim - rekao je Abiy. Ubio ga je njegov tjelesni čuvar, objavili su državni mediji u nedjelju, a ubijen je u svome domu u Adis Abebi.

Većina počinitelja je uhićena, rekao je general specijalnih snaga u Amhari za državne medije u nedjelju.

Otkad je došao na vlast prošle godine, Abiy je pokušavao predvoditi političke reforme u toj zemlji na Rogu Afrike.

Nakon tri godine političkog nasilja Abiyjev prethodnik Hailemariam Desalegn dao je ostavku bez presedana.

Abiy je oslobodio političke zatvorenike, ukinuo zabrane političkih stranaka i procesuirao dužnosnike optužene za teška kršenja ljudskih prava, ali njegova vlada borila se s porastom nasilja.

Etničko krvoproliće izbilo je u mnogim područjima, uključujući Amharu, gdje je Mekonen vodio regionalnu vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:04