TERORISTIČKI NAPAD

U pokušaju oružane otmice na istoku Konga ubijen talijanski ambasador u toj zemlji

Ubijeni su još karabinijer Vittorio Iacovacci (30) koji ga je pratio kao oružani zaštitar, te vozač Mustapha Milambo
Ilustrativna fotografija; u pravokutniku: Luca Attanasio
 Alexis Huguet/Afp/Profimedia; Afp Photo/Italian Foreign Ministry/Handout

Luca Attanasio (43), talijanski veleposlanik u Demokratskoj Republici Kongo, poginuo je u pokušaju oružane otmice na istoku Konga, u blizini Kibumbe (a ne Kanyamahora, kako smo prvotno javili) danas oko 9 sati po našem vremenu. Ubijeni su još karabinijer Vittorio Iacovacci (30) koji ga je pratio kao oružani zaštitar, te vozač Mustapha Milambo.

Vijest o terorističkom napadu i pogibiji diplomata objavio je Nacionalni park Virunga, a potvrdilo talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje.

Ambasador Attanasio bio je, kako Rim ispravlja prethodne informacije, u koloni od dvaju vozila Svjetskog programa za hranu (WFP). U povorci je bilo ukupno sedam osoba, među kojima i šef misije Evropske unije u DR Kongu.

Napad u Virungi

Poprište napada je kongoanski Nacionalni park Virunga, najstariji u Africi (osnovan 1925), poznat po gorskim gorilama, teško ugrožen organiziranim kriminalom krivolova, a u ovom stoljeću i građanskim ratom u Kongu. Od 1979 je na popisu svjetske kulturalne baštine koji utvrđuje UNESCO.

Ondje je, na cesti koju su kongoanske vlasti smatrale sigurnom, pred mali konvoj iskočilo šest naoružanih osoba, koje su otvorile vatru na prvo vozilo u kojemu su bili Attanasio i Iacovacci i odmah ubile vozača, a ambasadora i karabinijera, vjerojatno već ranjene, odvukle u prašumu.

Tek nekoliko stotina metara dalje našla se ophodnja Kongoanskog zavoda za zaštitu prirode (takozvani rejndžeri) i jedna postrojba Kongoanske vojske. Oni su odmah priskočili u pomoć i počeli goniti otmičare. U oružanom sukobu između rejndžera i otmičara Attanasio je pogođen i ostavljen ondje, a otmičari su odveli sobom Iacovaccija, koga su ubili nakon otprilike kilometar i pô bijega, gdje su karabinijerovo mrtvo tijelo našli kongoanski vojnici i rejndžeri. Teško ranjeni ambasador Attanasio otpremljen je u bolnicu u Gomu, gdje je podlegao.

"Plave kacige"

Na širem području, na tromeđi Konga, Ruande i Ugande, djeluju oružane skupine nastale u raspadu oružanih snaga u građanskim ratovima u Kongu i Ruandi. Neki od njih učestalo napadaju lovočuvare („rejndžere“) koji štite Virungu. I u siječnju su ubili šest rejndžera.

Na tom području djeluju „plave kacige“ Misije Organizacije Ujedinjenih naroda za stabilizaciju u Demokratskoj Republici Kongu (MONUSCo). Među dvadesetak tisuća vojnog, policijskog i civilnog osoblja misije, kojom od lanjskog siječnja zapovijeda brazilski podgeneral Ricardo Augusto Ferreira Costa Neves, nema osoba iz Hrvatske, ali ima iz Bosne i Hercegovine.

U prvi mah smo javili da su automobili bili u sastavu MONUSCo-ve kolone, ali je Farnesina objavila da je posrijedi bio ipak WFP, također u sastavu sustava Ujedinjenih nacija. Sjedište mu je u Rimu, gdje su i IFAD i FAO.

WFP je ovdje objavio da su mu kongoanske vlasti odobrile putovanje automobila i da nisu dale oružanu pratnju jer da je ta cesta sigurna.

Kongoanski izvori iznose pretpostavke da su napadači pobunjenici iz Ruande, koji upadaju u Kongo krasti, otimati i ubijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:08