ODUGOVLAČENJE

U Poljskoj prisegnula vlada koja bi mogla trajati samo do početka prosinca: ‘Ovo je čista farsa‘

Oporba u Poljskoj optužuje predsjednika Andrzeja Dudu da tjednima odugovlači s promjenom vlasti

Andrzej Duda i Mateusz Morawiecki

 Wojtek Radwanski/Afp

Nova poljska vlada premijera Mateusza Morawieckog položila je u ponedjeljak prisegu pred predsjednikom Andrzejem Dudom, iako će vjerojatno trajati samo do prosinca, što je, kako oporbene stranke kažu, "farsa" čiji je cilj odgoditi preuzimanje vlasti nakon što je oporba osvojila većinu na izborima u listopadu.

Nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS), koja je na vlasti od 2015., bila je prva na izborima, ali ne može skupiti 231 glas potreban za većinu i čini se da je malo vjerojatno da će dobiti povjerenje u parlamentu.

Široka alijansa proeuropskih stranaka, predvođena čelnikom Građanske platforme Donaldom Tuskom, osigurala je 248 mjesta i izjavila da je spremna formirati vladu, no ipak je saveznik PiS-a, predsjednik Duda, premijeru Morawieckom dao prvu šansu da to učini.

"Mi se držimo tradicije tako da imenujemo vladu koju čini kandidat odabran od političkog tabora koji je pobijedio na parlamentarnim izborima", rekao je Duda nakon prisege ministara.

Oporba optužuje Dudu

Sljedeći korak je da Morawiecki dobije povjerenje za dva tjedna, ali s obzirom na broj zastupničkih mjesta, to izgleda malo vjerojatno. Morawiecki je ranije zatražio od predsjednika Dude da imenuje nove ministre, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik prijelazne vlade Piotr Müller.

Pokušaji PiS-a da formira vladu čine se osuđeni na neuspjeh. Morawiecki mora od parlamenta, u kojem nema većinu, zatražili glasanje o povjerenju vladi u roku od 14 dana od prisege novih ministara. Osim ministra obrane Mariusza Błaszczaka, u novoj vladi nema poznatih političara PiS-a.

Na izborima 15. listopada, tri proeuropske stranke predvođene Tuskom osvojile su uvjerljivu većinu od 248 od 460 mandata. U tijeku je dotjerivanje koalicijskog sporazuma. PiS ima 194 zastupnika, ali nema koalicijskih partnera. Oporba optužuje Dudu da tjednima odugovlači s promjenom vlasti.

O povjerenju vlade Morawieckog trebalo bi se glasati 11. prosinca. Tek kada ne dobije povjerenje, što je izvjesno, Duda bi mandat trebao dati oporbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:38