PRVI NA SVIJETU

U Poljskoj se godišnje obavi 120 egzorcizama godišnje: Svećenici pokreću časopis Egzorcyst!

Zbog sve više slučajeva egzorcizama u Poljskoj, jednoj od najkatoličkijih zemalja u svijetu, svećenici rimokatoličke crkve su zajedno sa jednim izdavačem odlučili pokrenuti Egzorcyst, prvi mjesečni časopis u svijetu koji se bavi istjerivanjem demona iz opsjednutih pojedinaca.

- U zadnjih 15 godina broj egzorcizama porastao je s četiri na 120 godišnje - rekao je otac Aleksander Posacki, svećenik, profesor filozofije, teologije, demonolog i istjerivač demona u Varšavi.

Posacki smarta kako je jedan od razloga tranzicija s ateističkog komunizma na kapitalističko slobodno tržište:

- Kapitalizam stvara više prilika za bavljenje okultnim. Proricanje sudbine kategorizirano je kao najnormalniji posao na koji se plaća porez.

- Opsjednutost dolazi kao posljedica činjenja zla. Krađe, ubojstva i ostalih grijeha, dodao je otac Posacki.

Psiholozi i psihijatri nemoćni su, kaže Posacki, kada im se predstavi problem ekstremnog ponašanja koje se ne može izliječiti konvencionalnim terapijama.

- Opsjednutost demonima nastaje kao rezultat činjenja zla - krađa, ubojstva i ostalih grijeha.

Njegov kolega egzorcist, otac Andrzej Grefkowicz, tvrdi kako imaju pune ruke posla i da se na istjerivanje demona u Varšavi čeka i po tri mjeseca.

- Opsjednutost je jako dobro opisana u filmovima. Opsjednuti ljudi vrište, bijesni su i ljuti. Levitiranje nije toliko uobičajeno, ali zna se dogoditi. Vidio sam to svojim očima, zato moramo o svemu tome govoriti, rekao je otac Posacki.

Časopis Egzorcyst će se tiskati u 15 tisuća primjeraka, a cijena će mu biti 10 zlota (oko 16 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:32