OBILNE KIŠE

U poplavama u Brazilu poginulo 58 osoba: ‘Sve sam izgubio. Prvo korona, a sad još i ovo‘

Prevrnuti automobili, neki automobili vise sa stupova, posvuda su voda i blato‘, kazao je guverner Rio de Janeira
 Carl De Souza/AFP

Najmanje 58 ljudi poginulo je nakon obilnih kiša koje su pogodile Petropolis, grad u planinskom dijelu brazilske savezne države Rio de Janeiro, poručile su u srijedu lokalne vlasti, dok spasilački timovi tvrde da se još nekoliko osoba vode kao nestali.

Pljuskovi su poplavili gradske ulice, dok su klizišta također rezultirala ljudskim žrtvama nakon što oborine u utorak premašile prosjek zabilježen u mjesecu veljači.

U četvrti Morro da Oficina, oko 80 kuća je pogođeno klizištima, dodaju lokalne vlasti koje očekuju porast broja poginulih. Na teren su izašle vatrogasne postrojbe i pripadnici civilne zaštite.

‘‘Situacija je kao u ratu… Prevrnuti automobili, neki automobili vise sa stupova, posvuda su voda i blato‘‘, kazao je guverner Rio de Janeira Claudio Castro novinarima na mjestu događaja.

image
Carl De Souza/AFP
image
Carl De Souza/AFP

Gradska uprava Petropolisa proglasila je tri dana žalosti. Iseljeni stanovnici smješteni su u škole i skloništa. Više od 300 osoba moralo je napustiti svoj dom.

‘‘Došla je velika količina vode u vrlo kratkom vremenu. Izgubio sam sve. Naš je život već bio dovoljno težak tijekom pandemije, a sad još i ovo‘‘, izjavio je vlasnik trgovine Henrique Pereira.

Predsjednik Jair Bolsonaro poručio je putem Twittera, na putu prema Rusiji, da je zatražio od ministara da pomognu gradu i stradalima u oluji. Guverner Rio de Janeira krenuo je za Petropolis u utorak navečer.

‘‘Ponudit ćemo gradonačelniku pomoć, sve što je u našoj moći‘‘ rekao je Bolsonaro novinarima u Moskvi, dodavši da će osigurati novac u državnoj blagajni za obnovu prometa u pogođenoj regiji.

Još od prosinca prošle godine, obilne su kiše dovele do smrtonosnih poplava i klizišta u sjeveroistočnom Brazilu i saveznoj državi Sao Paulo. Osim toga, ugrozile su početak žetvi u središnjem i zapadnom dijelu zemlje i nakratko prekinule rad rudnika u saveznoj državi Minas Gerais.

image
Carl De Souza/AFP
image
Laure Verneau/AFP
image
Carl De Souza/AFP
image
Carl De Souza/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:06