MOGUĆE I IZVANREDNO STANJE

U Portugalu bi uvodili dodatne mjere zbog širenja zaraze, iako im smrtnost ne raste

Stopa zaraze počela se povećavati nakon što se Portugal počeo otvarati posjetiteljima iz EU i Britanije sredinom svibnja
 PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Portugal je u protekla 24 sata prijavio više od 3000 novozaraženih koronavirusom u danu, prvi put nakon veljače, pokazuju podaci u srijedu, dok vlasti razmatraju daljnje mjere da zauzdaju zabrinjavajući porast zaraze.

S novih 3285 slučajeva u srijedu, gotovo 40 posto više od prošlotjedne srijede, ukupan broj zaraženih u toj zemlji s nešto više od 10 milijuna stanovnika dosegao je 896.026 od početka pandemije.

Novi slučajevi zabilježeni su najviše među necijepljenim mlađim ljudima, a dnevni broj umrlih ostao je u jednoznamenkastim brojevima, dosta ispod razine u veljači, dok je zemlja još bila u strogoj karanteni.

Karantena je uvedena u siječnju kako bi se suzbio tad najveći porast koronavirusa u svijetu, ali četvrti val pandemije - uzrokovan zaraznijom delta varijantom - teško pogađa tu zemlju.

Gotovo 90 posto slučajeva u Portugalu zaraženo je delta varijantom.

Stopa zaraze počela se povećavati nakon što se Portugal počeo otvarati posjetiteljima iz Europske unije i Britanije sredinom svibnja.

Većina tvrtki ponovno se otvorila kad je počela ljetna sezona, plaže i restorani su puni.

Policijski sat tijekom noći uveden je prošli tjedan u 45 općina, uključujući Lisabon, Porto i Albufeiru, a restorani i neprehrambene trgovine moraju se zatvoriti ranije tijekom vikenda u nekim područjima.

Snimke na vijestima pokazale su stotine mladih turista koji se zabavljaju na ulicama Albufeire, popularne destinacije u južnoj regiji Algarve, u utorak navečer.

Kako bi se izborio s porastom zaraze, Portugal je ubrzao kampanju cijepljenja. Vladini ministri sastat će se u četvrtak kako bi odlučili o sljedećim koracima i mogli bi najaviti daljnje mjere.

Na pitanje može li se u jednom trenutku ponovno uvesti izvanredno stanje, ministrica zdravstva Marta Temido odgovorila je da to nije "potpuno nemoguće", dodajući da se situacija s pandemijom "stalno procjenjuje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:55