TRAGEDIJA

U Portugalu tijekom intervencije pao protupožarni avion, poginuo pilot: ‘S nevjericom sam primio vijest...‘

U Portugalu, gdje već tjedan dana vladaju velike vrućine, buknuo je niz požara koji gasi više od 900 vatrogasaca

Kanader gasi požar kod sela Eiriz na sjeveru Portugal

 PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Kanader koji je sudjelovao u gašenju šumskog požara u Portugalu srušio se u petak predvečer blizu Vila Nove de Foz Coe, u okrugu Guardi, na sjeveru, pri čemu je poginuo pilot zrakoplova u kojemu nije bilo drugih ljudi, priopćila je civilna zaštita.

"Zasad nemamo pojedinosti o tome što se dogodilo", rekao je novinarima nacionalni zapovjednik civilne zaštite Andre Fernandes.

Zrakoplov je bio srednje veličine, tipa FireBoss.

"S nevjericom sam primio vijest o pogibiji pilota zrakoplova koji se srušio tijekom gašenja požara", reagirao je portugalski premijer Antonio Costa na Twitteru.

U Portugalu, gdje već tjedan dana vladaju velike vrućine, buknuo je niz požara, a spasilačka služba je u petak navečer izvijestila o desetak aktivnih požara koje gasi više od 900 vatrogasaca.

Istodobno, također na sjeveru Portugala, hara velik požar u općini Baiao, brežuljkastom kraju u okrugu Portu, uzvodno od Doura, velike rijeke koja njime prolazi.

Na prilazima selu Eirizu vatra polako napreduje prema zavojitoj cesti, ali vjetar puše lagano i u smjeru suprotnom od kuća.

"Svake godine u ovo vrijeme ovdje imamo požare, ali ne ovako velike", rekla je jedna stanovnica za AFP.

Prije nego je u petak lagano pala, temperatura je dan ranije dosegnula 47 stupnjeva na sjeveru Portugala, što je najviša vrijednost izmjerena u srpnju u ovoj zemlji.

Od početka 2022. u Portugalu je izgorjelo nešto više od 30.000 ha, što je najviše na dan 15. srpnja od 2017., godine koju su obilježili smrtonosni požari u kojima su poginule stotine ljudi.

U Grčkoj su u srijedu u padu helikoptera u more poginula dva člana posade helikoptera koji je sudjelovao u gašenju šumskog požara na otoku Samosu.

U šumskim požarima u Maroku jedna osoba poginula, stotine obitelji evakuirane

Jedna je osoba izgubila život u požarima koji od srijede haraju šumovitim zabitnim predjelima na sjeveru Maroka, zbog čega su se stotine obitelji morale evakuirati i pri čemu su uništene tisuće hektara šume, rekle su u petak vlasti za agenciju France Presse.

"Pronađeno je truplo s višestrukim opeklinama" na požarištu u okolici Larachea, navodi se u priopćenju vlasti.

Najmanje 2.000 ha šume - većinom hrasta, bora i drugog crnogoričnog drveća - već je izgorjelo u pokrajinama Larache, Ouezzane, Tetouan, Taza i Chefchaouen, koja je zadnja stradala, a sve su na sjeveru zemlje, navodi se u privremenom izvješću u petak navečer.

Brzo širenje vatre koju razbuktavaju udari vjetra od 45 km/h, nagnali su na evakuaciju 1.156 obitelji u sedamnaest sela na području oko Larachea gdje su aktivna tri velika požara, dodaju vlasti.

Šumari se prvi put na tom mjestu koriste bespilotnim letjelicama za lociranje požara.

U pokrajini Tetouanu, blizu velike sredozemne luke Tangera, izgorjelo je šezdesetak kuća i stotinjak grla stoke. Evakuirano je 247 ljudi. U Tazi je 420 seljana moralo napustiti osam sela.

Uz četiri vojna kanadera i četiri air tractora u gašenju sudjeluju stotine pripadnika civilne zaštite, oružanih snaga i policije, uz pomoć mjesnih vlasti i dragovoljaca.

Radi usporedbe, u 285 požara koji su u Maroku harali od siječnja do rujna 2021. izgorjelo je 2.782 ha šume, napose u gorju Rifu, na sjeveru, objavilo je ministarstvo vodnog gospodarstva i šumarstva.

Maroko je prije nekoliko dana zahvatio toplinski val s temperaturama blizu 45 Celizijevih stupnjeva, u prilikama neuobičajene suše i vodnog stresa.

Požari bjesne i na drugoj strani Gibraltarskog tjesnaca, na jugozapadu Europe, od Pirenejskog poluotoka do Francuske koje je zahvatio toplinski val.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 02:28