VELIKE ŠTETE

U posljednja tri mjeseca u Europi je zabilježeno osam teških potresa: Ovo su bili najbliži Hrvatskoj

Prošlu godinu stručnjaci su okarakterizirali kao seizmički umjereno aktivnu, navodeći da je bilo 11 većih potresa

Šteta od potresa u Mostaru

 Bljesak Info/

U posljednja tri mjeseca, kada je riječ o potresima snažnijima od šest stupnjeva po Richteru, ili onima koji su izazvali značajniju štetu, u Europi je zabilježeno njih osam, a svi osim jednog dogodili su se u Turskoj i Grčkoj. Jedan je krajem studenog potresao Albaniju.

Prošlu godinu stručnjaci su okarakterizirali kao seizmički umjereno aktivnu, navodeći da je bilo 11 većih potresa te da se najviše treslo na području Oceanije. Najubojitiji potresi zbili su se u Afganistanu. U najsnažnijem je na granici s Pakistanom prošlog ljeta poginulo 1100 ljudi.

Od područja najbližih Hrvatskoj, dva potresa, glavni i naknadni, potresli su u ožujku prošle godine Republiku Srpsku. Epicentar je bio oko 13 kilometara sjeveroistočno od Ljubinja, na jugoistoku zemlje, a njihove magnitude bile su 5,7 i 4,8 po Richteru. Bio je to i najsnažniji potres u Bosni i Hercegovini u 52 godine. Oštećeno je preko 1700 građevina, a 76 je uništeno. Jedna osoba je poginula, a dvije su teško ozlijeđene u Stocu. Potres se osjetio od Albanije do Slovenije. U Hrvatskoj je prijavljena šteta na stotinjak građevina, uključujući crkvu u Dubrovniku.

U posljednjem potresu sa značajnijim posljedicama u bližem susjedstvu, u Albaniji je 15. siječnja u potresu magnitude 4,9 po Richteru oštećeno 180 zgrada u glavnom gradu Tirani. Tursku je u proteklih 12 mjeseci potreslo deset potresa sa značajnijom štetom na objektima.

U studenom su se dogodila dva potresa u kojima je bilo ljudskih žrtava. U Izmiru je početkom tog mjeseca dvoje ljudi poginulo, a srušen je jedan minaret i oštećeno 20 zgrada. Jedna osoba je dobila srčani udar, a jedna je pala sa zgrade. U potresu koji je pogodio krajem tog istog mjeseca Düzce također su poginule dvije osobe, jedna od srčanog, jedna bježeći u panici. Ozlijeđeno je preko 90 osoba.

Potres magnitude 2,7 po Richteru u tragediji u Poljskoj odnio je deset života. Stradali su u nesreći u ugljenokopu u Zofiówki.

U Albaniji je na sjeveru zemlje u gradiću Pukë u potresu magnitude 4,3 u siječnju prošle godine oštećeno 39 zgrada, uključujući školu, bolnicu i muzej. Šteta je procijenjena na pet milijuna eura. U srpnju se treslo na Islandu, na jugu zemlje, zbog aktivnosti vulkana. U Italiji je u rujnu zabilježen potres jačine 4,4. Oštećeno je 15 zgrada i jedna crkva u Genovi, a taj potres bio je najjači na tom području od kraja 19. stoljeća. U potresu krajem rujna oštećeno je 50-ak zgrada u Nizozemskoj, u potresu jačine 5 po Richteru. Grčka se protekle godine značajnije tresla pet puta, a učestalost potresa bila je veća pred kraj godine.

U potresu jačine 6,6 na Cipru stradala je stoka i neki domovi, ali je zato u Egiptu bilo troje mrtvih zbog jakog oštećenja jedne zgrade. Taj je potres bio najjači koji je osjetio Cipar od devedesetih, a izazvao je tsunami od deset centimetara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 01:50