TRAJU UHIĆENJA

U POSLJEDNJI TRENUTAK SPRIJEČEN MASAKR Kosovska policija: 'Zaustavili smo tri istovremena napada ISIS-a'

 Reuters

Militanti tzv. Islamske države pripremali su tri istovremena napada na Kosovu, a policija je to spriječila, priopćeno je danas u Prištini, prenosi AP. Između ostalog, na teritoriju Kosova izvršene su pripreme za napad na reprezentaciju Izraela koja je igrala utakmicu u Albaniji.

Kako je priopćeno, na Kosovu je uhićeno 18 osoba, te još šest u Makedoniji i Albaniji. Tijekom racije pronađena je i velika količina oružja i eksploziva.

Ovu grupu terorista, koja je djelovala na teritoriju tri zemlje, koordinirala su tri kosovska Albanca povezana sa IS-om u Siriji. Oni su planirali napade na određene osobe, kao i vrijeme napada. Podsjetimo, subotnji nogometni susret Albanije i Izraela imao je vrlo opasnu uvertiru, a utakmica je zbog opasnosti od napada Islamske države, morala biti preseljena iz Skadra u Elbasan.

Albanac s Kosova Lavdrim Muhaxheri zapovjednik je terorista povezan s Islamskom državom (ISIS) koji je planirao napad na izraelske reprezentativce u Albaniji, javili su mediji u Izraelu.

Napad je spriječio Mossad, čiji su stručnjaci presreli poruke koje su razmjenjivali pripadnici ISIS-a, a u Skadru su uhićene četiri osobe pod sumnjom da su planirale napasti reprezentativce Izraela. Izraelci su trebali nastupiti na stadionu na kojem su nedavno igrali Kosovo i Hrvatska, međutim, iz sigurnosnih razloga utakmica je premještena u Elbasan, koji je bliže Tirani i u kojem je lakše pružiti zaštitu gostujućoj ekipi.

Lavdrim Muhaxheri poznat je pod ratnim imenom Abu Abdullah al Kosovo, a posljednjih nekoliko godina bio je aktivan u Siriji i Iraku u raznim terorističkim organizacijama i, prema obavještajnim izvorima, nedavno je planirao seriju napada na Balkanu. Izraelski obavještajni analitičar Ronen Solomon ušao je u trag terorističkoj infrastrukturi koju vjerojatno predvodi Muhaxheri, koji je s Kosova prvi put otišao u Siriju 2012., prije čega je radio za NATO u Afganistanu.

Muhaxheri se u Siriji priključio Jabhat al-Nusri, ogranku Al-Q’aide. Godinu kasnije vratio se na Kosovo, gdje je počeo regrutirati ekstremiste. Poslije je napustio Al Nusru i pridružio se Islamskoj državi, u kojoj je prema izraelskim izvorima, postao komandant albanskih boraca, kojih je oko stotinu u redovima ISIL-a.

Solomon je otkrio da se Muhaxheri u listopadu 2013. pojavio na ISIL-ovim videosnimcima, uključujući i one na kojima se vidi kako se žrtvama odsijecaju glave. Na jednoj snimci govori: “Mi ćemo osvojiti Jeruzalem, Židovi”. Od kolovoza 2014. njegovo je ime na listi Interpola. Muhaxheri je posljednji put u javnosti primijećen prije godinu dana u Mosulu.

U strahu od napada izraelske su vlasti navijačima zabranile odlazak u Albaniju, nogometaši nisu izlazili iz hotela, a broj agenata koji štite igrače povećan je tri puta, objavio je dnevnik Haaretz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:11