StoryEditor
SNAŽNO PODRHTAVANJE

U potresu u Meksiku najmanje 6 poginulih: ‘Nismo mogli hodati, ulica je bila poput žvakaće gume‘

Spasilački timovi nisu se probili do svih sela koja su prijavila štetu pa se strahuje da bi moglo biti još ozlijeđenih
potres u Meksiku
 Claudio Cruz/AFP

U razornom potresu magnitude 7,4 Richtera koji je u utorak zatresao južni Meksiko život je izgubilo najmanje šestero ljudi, neka sela su ostala odsječena te su oštećene zgrade u glavnom gradu udaljenom stotinama kilometra od epicentra.

Potres je uzdrmao meksičku pacifičku obalu, s epicentrom 23 kilometra južno od Crucecite, na dubini od pet kilometara ispred obala Oaxace.

image
potres u Meksiku
Bae Mariana/eyepix/abaca/Abaca Press/Profimedia

Zabrinuti stanovnici turističkog grada Crucecite satima su stajali ispred svojih domova, u strahu od naknadnih podrhtavanja, rekao je svjedok Reutersu. Na tom je području oštećeno 200 kuća, uključujući 30 jako oštećenih, rekao je lokalni službenik.

Odlomljeni komadi stijena blokirali su vijugavi planinski put između glavnog grada Oaxace i obale. Spasilački timovi nisu se probili do svih sela koja su prijavila štetu pa se strahuje da bi moglo biti još ozlijeđenih.

image
potres u Meksiku
Tischler Carlos/eyepix/abaca/Abaca Press/Profimedia

Prema riječima službenika, spasioci su pokušali doći do mjesta Santa Catarina Xanaguia u blizini epicentra gdje je potres srušio kuće i dio planinske padine. Fotografije objavljene na društvenima mrežama pokazuju da su klinika i stare crkve u brdskim naseljima u blizini epicentra teško oštećene.

Među poginulima je radnik u naftnoj kompaniji Pemex koji je stradao u padu s visine. Ta tvrtka nakratko je zatvorila najveću rafineriju nafte u državi Oaxaca.

image
potres u Meksiku
Claudio Cruz/AFP

Miguel Candelaria radio je na računalu u gradu Juchitanu kad je tlo počelo podrhtavati. Istrčao je van s ukućanima, ali ih je nasred ulice zaustavilo ljuljanje pločnika. "Nismo mogli hodati, ulica je bila poput žvakaće gume“, rekao je Candelaria.

Potres se osjetio u glavnom gradu Mexico Cityju, 750 kilometara udaljenom od Ceucecite, a mnogi su ljudi izišli na ulice i u parkove nakon što je aktivirana uzbuna. U glavnom gradu oštećeno je više od 30 zgrada.

Jak potres od 7,1 zatresao je 17. rujna 2019. Meksiko i tad je u Mexico Cityju te u južnom i središnjem dijelu zemlje poginulo 369 ljudi. Taj potres dogodio se na samu obljetnicu potresa u kojem je 1985. u meksičkoj prijestolnici život izgubilo 10.000 ljudi.

Meksiko se nalazi na spoju triju tektonskih ploča i jedno je od najtrusnijih područja u svijetu.

image
potres u Meksiku
Bae Mariana/eyepix/abaca/Abaca Press/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 09:04