SKINUTE OZNAKE S LETJELICA

U povjerljivim dokumentima razotkrivena velika Orbanova tajna, a u glavnoj ulozi je - Hrvatska!

Najzanimljivije je to što se ovdje u dokumentima koji su procurili prvi puta spominje Hrvatska

Helikopteri Mi-8 koji idu za Ukrajinu

 Cropix

"Američki dokumenti pokazuju da Mađarska - koja ima malu granicu s Ukrajinom - možda potajno dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor za premještanje oružja prema bojnom polju unatoč obećanjima da će zabraniti takve transfere", objavio je portal Politico. Ali puno je zanimljivije to što se ovdje u dokumentima koji su procurili prvi puta spominje Hrvatska, kao jedna od brojnih država koje Ukrajini pružaju vojnu pomoć.

Jedan od dokumenata koji su procurili detaljno opisuje plan ukrajinskih pilota da doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu "kroz mađarski zračni prostor". Ako je točna, budući da u Politicu nisu uspeli provjeriti istinitost dokumenata, informacija pokazuje ne samo da Mađarska pušta oružje kroz njezino nebo već je u suprotnosti s medijskim izvješćima koja kazuju da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima preko Poljske. Mađarski i hrvatski dužnosnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Politico se ovdje referira na članak iz Jutarnjeg lista, koji je prvi objavio kako je dolazak UH-60M Black Hawk u Hrvatsku omogućio umirovljenje dijela flote Mi-8 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 2022. Zbog toga je Hrvatska odlučila da će 14 svojih helikoptera uskoro biti prebačeno u Poljsku na isporuku ukrajinskim oružanim snagama.

Jutarnji list je otkrio kako su spomenuti helikopteri trenutno na remontu u Zrakoplovno-tehničkom centru Velika Gorica, u neposrednoj blizini Zračne luke Franjo Tuđman/Zagreb ili u Vojnoj bazi Pleso.

U članku koji citira Politico navodi se kako su "hrvatske novine donijele i nekoliko detalja: Helikopterima su skinute hrvatske oznake, polovica helikoptera bit će prebačena u dijelovima cestom te da će ostalih sedam helikoptera odletjet u Poljsku kako bi bili prebačeni u Ukrajinu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:03