POLITIČARI I PLAĆENICI

U pozadini atentata na Haitiju bile su i 83 milijarde dolara za obnovu države

Istraga o stvarnim naručiteljima ubojstva otkriva zamršenu mrežu američkih poslovnjaka, kolumbijskih plaćenika, karipskih profesora...
U pritvoru je završio i šef osiguranja predsjedničke palače
 Valerie Baeriswyl/AFP

Plan je skovan u Fort Lauderdaleu u američkoj saveznoj državi Floridi u svibnju. Čak 83 milijarde dolara, o kojima su raspravljali muškarci u uredu nasuprot lokalnoj sudnici, trebale su iznova sagraditi zapušteni i siromašni Haiti.

Čovjek koji se za to trebao pobrinuti bio je Christian Emmanuel Sanon, 63-godišnjak koji se svojim novim poslovnim partnerima i financijerima predstavio kao pastor i liječnik, no sada se otkriva da u Floridi nije zabilježen licencirani liječnik s tim imenom. Na sastanku o "novoj budućnosti Haitija" bio je i Parnell Duverger (70), umirovljeni profesor, koji je autor plana obnove Haitija, a cijeli život, rekao je Washington Postu, sanja o obnovi Haitija. Prisustvovali su mu i Antonio Tony Intraigo, vlasnik floridske kompanije za poslove osiguranja, i Walter Veintemillia, floridski investitor u infrastrukturni sektor. Dvojica poduzetnika i Sanon idući su mjesec, u lipnju, dogovorili detalje o Sanonovu osiguranju kada, prema njihovu planu, preuzme zemlju.

U posjed pisanog dokumenta koji otkriva pozadinu atentata na Jovenela Moïsea došao je Washington Post. Prema dokumentu, Sanon je poduzetnicima trebao vratiti uloženo iz države blagajne kada zasjedne na čelo zemlje. Sanon je trenutačno u zatvoru, nakon što je četa od 26 plaćenika u komandoskoj akciji ranije ovog mjeseca Moïsea ubila, a njegovu suprugu teško ranila. Intraigo i Veintemillia odgovaraju na vrlo teška pitanja istražitelja.

Rušenje vlasti

Dvojica poduzetnika tvrde da nisu znali za atentat, nego su mislili da sudjeluju u planu da se sruši trenutačna vlast te su odlučili u tome pomoći "liječniku" s Floride Sanonu. Prema drugom dokumentu u posjedu WP-ja, njihove dvije kompanije pozajmile su Sanonu 860.000 dolara za troškove streljiva, opreme, prijevoza i smještaja jedinice koja je trebala osigurati njegov dolazak na vlast. Dvije trećine trebala je platiti kompanija Worldwide, a ostatak CTU.

image
na Haitiju je i FBI
Valerie Baeriswyl/AFP

Otkriće američkog lista oslikava financijsku konstrukciju iza zločina koji istražitelji još pokušavaju riješiti i povezati sve osumnjičene, među kojima su jedan bivši suradnik američke agencije DEA (bavi se narkoticima) čiji je nadimak Whiskey, jedan opozicijski političar, skupina kolumbijskih plaćenika, od kojih su neki umirovljeni časnici vojske, te dva državljana SAD-a podrijetlom s Haitija.

Veintemillijin odvjetnik tvrdi da njegov klijent nije znao za plan o atentatu. Prema njegovim riječima, dokument s iznesenim troškovima samo je prijedlog za financiranje, ali navodno veći dio novca nikad nije završio u Sanonovim rukama. I umirovljeni profesor Duverger, koji je za Sanona sastavio plan obnove Haitija, tvrdi da o tome nije bilo riječi, nego se vjerovalo da će se narod pobuniti protiv kontroverznog predsjednika i svrgnuti ga prosvjedom.

Pravi plan

Čini se da ni svi kolumbijski plaćenici nisu znali u što se upuštaju. Barem tako tvrde kolumbijski predsjednik Iván Duque Márquez i neki članovi obitelji plaćenika. Duque Márquez je u četvrtak izjavio kako je većini kolumbijskih državljana umiješanih u atentat rečeno da će biti tjelohranitelji. Manja skupina među njima znala je za pravi plan.

To temelji, kako tvrdi, na svjedočanstvima muškaraca kojima su regruteri pristupili, no koji na kraju nisu otišli na Haiti. Sam Sanon uhićen je i s ostalim preživjelim članovima atentatorske grupe nalazi se u zatvoru. Otkriven je jer su ga atentatori nazvali kada su bježali iz predsjednikove rezidencije u noći atentata. Haićanska policija ne vjeruje riječima Sanonovih partnera.

Pokazali su fotografiju za koju tvrde da je sastanak u susjednoj Dominikanskoj Republici na kojem su Sanon, Veintemillia i Intriago, a policija tvrdi da su na tom sastanku isplanirali ubojstvo. Umirovljeni profesor Duverger, kojeg se jedinog ne sumnjiči za planiranje zločina, ističe da je Sanon smatrao Moïsea "pravnim banditom" koji je dio haićanskog problema, a nije, ističe, znao da se planira njegovo ubojstvo.

Policija u Haitiju istražuje je li netko iz predsjednikova kruga pomogao napadačima jer neki detalji iz noći ubojstva sugeriraju da je bilo pomoći iznutra. U sklopu istrage u pritvoru je Dimitri Hérard, šef osiguranja predsjedničke palače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:02