‘ZAJEDNIČKI MAČ‘

U pozadini kineskih vojnih manevara oko Tajvana: ‘To vam je bilo upozorenje, ne provocirajte nas‘

Vojne vježbe završile su vježbom gađanja ciljeva na Tajvanu i okolnim vodama stvarajući situaciju u kojoj je otok okružen

Arhivska fotografija

 Lin Jian/xinhua Via AFP

Kad je riječ o aktivnostima autoritarnih režima, smatram da su njihovi mediji najbolji izvor informacija. Poučio me to Ephraim Kishon koji je tijekom hladnog rata informacije o SSSR-u crpio iz, kako je napisao, "povjerljivog izvora, moskovske Pravde".

Xinhua piše da je "zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske (PLA) istočnog sektora pokrenulo procjenu borbene spremnosti i vojne vježbe oko otoka Tajvan". Shi Yi, glasnogovornik zapovjedništva, izjavio je za agenciju da "operacije služe kao oštro upozorenje zbog dosluha separatističkih snaga koje traže ‘neovisnost Tajvana‘ i vanjskih sila te zbog njihovih provokativnih aktivnosti, dodajući da su operacije nužne za očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine".

China Daily tumači da su "vojne operacije uslijedile nakon što se tajvanska čelnica Tsai Ing-wen sastala s predsjednikom Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Kevinom McCarthyjem u srijedu, tijekom svojeg nedavnog provokativnog ‘tranzitnog‘ putovanja". Xinhua u uredničkom komentaru piše: "Treba napomenuti da je američka strana drsko prekršila obvezu koju je preuzeo predsjednik Joe Biden tijekom sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na Baliju, u Indoneziji, u studenom prošle godine, te se usmjerila na organiziranje političkih aktivnosti u korist [predsjednice] Tsai pod krinkom "tranzita", ignorirajući snažno protivljenje Kine".

Vojne vježbe "Zajednički mač" (zajednički jer su sudjelovali brojni rodovi PLA) završile su u ponedjeljak vježbom gađanja ključnih ciljeva na otoku Tajvanu i okolnim vodama stvarajući suzbijajuću situaciju u kojoj je otok okružen, prenose kineski mediji. Engleska verzija službenog partijskog glasila Renmin Ribao donosi:

"Ove protumjere, predstavljajući odlučan i snažan odgovor Kine na pokušaj vlasti tajvanske Demokratske progresivne stranke (DPP) da se ‘drže potpore SAD-a u traženju neovisnosti‘, kao i pokušaj SAD-a da Tajvan iskoristi za obuzdavanje Kine, u potpunosti su pokazale odlučnost Kine da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet".

U nastavku teksta partijsko glasilo navodi da SAD "ustvari iskrivljava, falsificira, zamračuje i lišava sadržaja načelo jedne Kine. (...) Takvo ponašanje ide na štetu interesa, dobrobiti i svijetle budućnosti tajvanskih sunarodnjaka. (…) Načelo jedne Kine priznali su Ujedinjeni narodi (UN) i velika većina zemalja. Postala je široko priznata temeljna norma koja regulira međunarodne odnose i dio je međunarodnog poretka uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata."

Tajvansko Ministarstvo nacionalne obrane (MND) pratilo je u ponedjeljak 59 kineskih vojnih zrakoplova i 11 mornaričkih brodova u okolici zemlje, uključujući 39 ratnih zrakoplova koji su prešli medijalnu liniju, prenosi Taiwan News. Taipei Times piše da SAD pozorno prati vježbe, uvjeren da ima dovoljno resursa i sposobnosti da osigura mir i stabilnost u regiji, priopćio je Američki institut u Tajvanu (AIT), dok je EU pozvao na suzdržanost.

Narodna Republika Kina govori o "načelu jedne Kine" dok EU koristi "politiku jedne Kine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:44