RATNI ZLOČIN

U Prijedoru pokopani posmrtni ostaci 16 bošnjačkih žrtava ubijenih 1992.

Skeletni ostaci 16 osoba ubijenih prije više tri desetljeća pronađeni su nakon rata u nekima od masovnih grobnica

Šefik Džaferović

 Samir Jordamovic/Anadolu Agency Via Afp

Posmrtni ostaci 16 žrtava etničkih progona što su ih na području Prijedora 1992. godine počinili pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba pokopani su u srijedu u tom gradu koji nakon Srebrenice slovi za mjesto u kojemu su tijekom rata u BiH počinjeni najmasovniji ratni zločini.

Skeletni ostaci 16 osoba ubijenih prije više tri desetljeća pronađeni su nakon rata u nekima od masovnih grobnica, a najmlađa žrtva koja je u srijedu pokopana je Samed Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen.

Vjerskom obredu što ga je predvodio poglavar Islamske zajendice u BiH Husein Kavazović i ispraćaju žrtava nazočio je i predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je ocijenio kako su zločini počinjeni u Prijedoru sadržavali sve elemente genocida.

"Ovdje je ubijeno 3176 nevinih civila. Moramo nastaviti sa borbom za istinu, sa borbom za pravdu jer ogroman broj onih koji su sudjelovali u počinjenu ovog stravičnog zločina nisu došli pred lice pravde i odgovarali", kazao je Džaferović.

Do sada su u nešto manje od 100 masovnih grobnica pronađena i identificirana tijela oko dvije i pol tisuće ubijenih Hrvata i Bošnjaka dok se za ostalima još traga.

Najveća pojedinačna grobnica je Tomašica koja je otkrivena tek 2013. godine, a tamo je pronađeno više od 400 tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:52