SUDAR S KAMIONOM

U prometnoj nesreći poginuo Lars Vilks, autor kontroverznih karikatura o proroku Muhamedu

Vilks je bio pod policijskom zaštitom od 2007., kad je njegova karikatura Muhameda izazvala zgražanje i bijes u muslimanskom svijetu
Lars Vilks
 DAVID LETH WILLIAMS/SCANPIX DENMARK/AFP

Švedski karikaturist Lars Vilks, koji je živio pod policijskom zaštitom zbog prijetnji smrću nakon što je 2007. objavljena njegova ilustracija proroka Muhameda, poginuo je u nedjelju u prometnoj nesreći, prenose agencije.

Taj 75-godišnjak i dva policajca živote su izgubili u sudaru s kamionom iz suprotnog pravca, priopćila je švedska policija.

"Ovaj se slučaj istražuje kao svaka prometna nesreća, ali je zbog pogibije dvojice policajaca istraga proslijeđena posebnom odjelu ureda tužitelja", rekao je glasnogovornik policije.

Dodao je da zasad nema naznaka koje bi upućivale da se radi o ubojstvu.

image
mjesto nesreće u kojoj je poginuo Lars Vilks
Johan NILSSON/TT News Agency/AFP

Vilks je bio pod policijskom zaštitom od 2007., kad je njegova karikatura Muhameda izazvala zgražanje i bijes u muslimanskom svijetu gdje se svako prikazivanje tog muslimanskog proroka smatra uvredljivim i blasfemičnim.

Al Kaida je tad ponudila 100.000 američkih dolara za njegovo ubojstvo.

Dvije godine nakon objave karikatura Muhameda u danskom dnevnom listu Jyllands-Posten, Lars Vilks ponovno potpisuje karikature proroka Muhameda kao "oštrog psa", a na jednoj od karikatura je na psa pričvršćen natpis s porukom "islam su ljudska prava i prava životinja".

Prijetnje smrću su postale sve učestalije, a 2009. je Amerikanka Colleen LaRose, alias "Jihad Jane", planirala regrutirati islamiste kako bi ga ubili, ali je prije toga u listopadu iste godine uhićena.

U svibnju 2010., dva su brata podrijetlom s Kosova pokušali molotovljevim koktelima zapaliti njegovu kuću, ali on u tom trenutku u njoj nije boravio.

U lipnju 2010. dobio je snažan udarac šakom u glavu tijekom rasprave o slobodi govora na švedskom sveučilištu u Uppsali.

U rujnu 2011., stotine osoba je evakuirano iz zgrade u Göteborgu gdje se održavao Bijenale moderne umjetnosti jer je policija imala čvrste naznake da će Vilks biti napadnut. U policijskoj akciji tad su uhićene četiri osobe.

Život pod stalnom policijskom zaštitom prigrlio je kao nužnost.

"Nastojim zadržati hladnokrvnost. Dobra strana je da su ljudi koji me proganjaju slabo obučeni, amateri", rekao je za AFP prije 11 godina.

"Nisam nikakav fanatični rasist, nisam politički opredjeljen. Ja sam tek umjetnik koji ispituje granice, koji traži što možemo raditi, a što ne i o tome voditi raspravu", dodao je.

Po njegovim riječima, "važno je, ako želimo govoriti o slobodi izražavanja te islamu i muslimanima, imati istinsko stajalište, nešto dovoljno provokativno i polemično kako bismo izazvali raspravu".

Na dan napada na uredništvo Charlie Hebdoa u Parizu, Lars Vilks je za regionalni dnevnik Helsingborgs Dagblad izjavio da je vrlo tužan.

"Ne možemo se odreći slobode izražavanja. Napad u Parizu je, nažalost, karakterističan za vrijeme u kojem živimo", rekao je Vilks.

Mjesec dana kasnije, 14. veljače 2015., Vilks je preživio oružani napad na konferenciji o islamizmu i slobodi govora u Kopenhagenu, no 55-godišnji danski redatelj Finn Norgaard nije bio te sreće. Napadač i ubojica bio je mladi Palestinac koji je nakon toga ubio i Židova ispred sinagoge u Kopenhagenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 23:24