‘MJERE‘

U Quebecu necijepljenima planiraju zabraniti marihuanu i žestoka pića. Premijer: ‘To zahtijeva javnost‘

RT piše kako je ironično što će nove mjere važiti samo za kupce, dok zaposlenici tih trgovina neće morati biti cijepljeni

Ilustracija / kanabis

 Ezequiel Becerra/AFP

Ako sprječavanje necijepljenih da odlaze na posao ili na javna okupljanja nije dovoljno da se ljude uvjeri u važnost cijepljenja, možda će pomoći da im se uvede zabrana prodaje žestokog alkohola i marihuane, javlja Russia Today.

Razmišljaju tako vlasti kanadske provincije Quebec koja se upravo odlučuje za ovaj korak. Tamošnji premijer Francois Legault trebao bi uskoro predstaviti prijedlog zakona u kojem će stajati da će za ulazak u trgovine koje prodaju alkohol te kanabis biti nužna potvrda o cijepljenju. Detalji još nisu poznati, poput hoće li se trgovine obvezati provjeravati covid potvrde baš na samom ulazu ili na blagajni prilikom plaćanja.

Quebec ima rigorozne propise kada su potvrde o cijepljenju u pitanju. Bez njih je nemoguće sjesti u kafić ili restoran, otići u kazalište ili kasino. Točnije, necijepljeni mogu samo u trgovine koje su osnovne i prodaju nužne namirnice. Necijepljeni će i dalje moći kupiti pivo ili vino, no neće moći kupiti "žesticu".

Potez je navodno, kako javlja Russia Today, potaknut od strane same javnosti u kojoj se navodno zahtijeva pooštravanje mjera prema onima koji odbijaju primiti cjepivo. Legault je, tvrdi se, proveo opsežne konzultacije s javnozdravstvenim djelatnicima oko toga koje se radnje treba zatvoriti za necijepljene, te je novinarima rekao kako "razumije ljutnju građana prema necijepljenim sugrađanima".

RT piše kako je ironično što će nove mjere važiti samo za kupce, dok zaposlenici tih trgovina neće morati biti cijepljeni.

Dosad je prvu dozu cjepiva primilo gotovo 85 posto svih stanovnika Quebeca, što ih čini među najboljima u svijetu, no ta činjenica nije zaustavila porast broja slučajeva koronavirusa. U provinciji se u proteklih tjedan dana bilježi i po 15.000 novozaraženih dnevno dok je ta stopa prije pojave omikrona bila oko 700 zaraženih dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:48