SKUPOCJENI TERET

U ratnom brodu na dnu mora pronađeno 200 tona srebra vrijednog 1,27 milijardi kuna!

Brod je lociran proteklih mjeseci, a sljedećeg ljeta vadit će se njegov teret
 AP

LONDON - Najveća količina plemenitog metala ikad nađenog u moru - dvjesto tona srebra ukupne vrijednosti 148 milijuna funti (1,27 milijardi kuna) - otkrivena je na dnu Atlantskog oceana, na olupini britanskog teretnog broda koji je u Drugom svjetskom ratu potopila njemačka podmornica.

Odyssey Marine, američka tvrtka za podvodnu arheologiju i za podizanje vrijednih tereta s morskog dna, je obznanila ovo otkriće, kao i svoje planove da u dogovoru s britanskom vladom izvuče tu dragocjenost na površinu, uz zadržavanje četiri petine vrijednosti, piše list The Independent.

SS Gairsoppa, već tada vremešni prekomorski transporter Britanske indijske moreplovne tvrtke (BISNC), priključen je u ratu vojnoj mornarici, a torpedo ispaljen iz njemačke podmornice potopio ga je u veljači 1941.

Taj brod tako nije uspio doploviti u sigurnost Irske, a neki od 85 članova posade uspjeli su u čamcima za spašavanje izbjeći utapanje i strojničku paljbu iz njemačke podmornice, ali 13 dana kasnije nakon što su ti čamci po često lošem vremenu prešli 300 milja i stigli do Cornisha, samo jedan mornar, drugi časnik Richard Ayres, bio je još živ.

Istraživačka ekipa Odyssey Marinea proteklog je ljeta na dubini od 4700 metara naišla na dobro očuvanu olupinu SS Gairsoppe, čija je čelična oplata duga 126 metara.

Brod je i na dnu zloglasno nemirnog sjevernog Atlantika zadržao uspravan položaj, što je pomoglo u pretraživanju njegove unutrašnjosti, a znatno će olakšati i vađenje skupocjenog tereta za koji se dosad nije puno ni znalo (spominjalo se i srebro na tome brodu, ali često u osjetno manjoj količini).

Gairsoppa je nosila sedam milijuna unci srebra namijenjenog financiranju rata, a plovila je iz Calcutte u Indiji preko Freetowna u Sierra Leoneu na zapadnoj obali Afrike prema Liverpoolu u Engleskoj. Taj će potopljeni teret biti izvučen opremom koja je u to vrijeme bila nezamisliva - minijaturnim daljinski upravljanim robotskim podmornicama.

Prema ugovoru s britanskim ministarstvom prometa, koje je naslijedilo nadležnost za taj brod, američka tvrtka će dobiti 80 posto vrijednosti srebra koje uspije izvući na površinu kako bi joj se nadoknadilo trud, trošak i rizik lociranja olupine i izvlačenja njenog tereta iz oceanskih dubina u kojima je podmorski tlak zastrašujuće snage, ubitačan i razoran. Dakle, ako uspiju izvući sve, mogu računati na 118 milijuna funti sterlinga (milijardu i 16 milijuna kuna). Taj posao planiran je za iduće ljeto.

- Dovršili smo prvu fazu ovog projekta - lociranje i identificiranje potopljenog broda koji smo tražili, i sada naporno radimo na pripremi operacije izvlačenja tereta - ustvrdio je viši projekt menadžer Andrew Craig.

- Uzimajući u obzir položaj i očuvanost broda, vrlo smo optimistični i uvjereni da će oprema koju namjeravamo uporabiti biti odgovarajuća za uspjeh akcije - ističe Craig.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:31