JAPAN

U razornim poplavama i odronima zemljišta do sada poginulo gotovo 50 ljudi

Spasioci na jugozapadu Japana nastavljaju u utorak utrku s vremenom kako bi spasili blokirane stanovnike
Mjesto Kuma u prefekturi Kumamoto
 CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Spasioci na jugozapadu Japana nastavljaju u utorak utrku s vremenom kako bi spasili stanovnike blokirane u mjestima pogođenim razornim poplavama i odronima zemljišta u kojima je do sada poginulo gotovo 50 ljudi, a desetak osoba se smatra nestalima.

Obilne kiše neće stati sve do četvrtka, objavio je meteorološki zavod koji je ponovo izdao najveće upozorenje na opasnost od poplava i odrona zemljišta u velikom području otoka Kyushu, na jugozapadu japanskog arhipelaga.

Vremenskom nepogodom najviše je pogođena prefektura Kumamoto u kojoj je zabilježeno 49 poginulih.

Lokalni dužnosnik Yutaro Hamasaki je kazao da pripadnici službe za potragu i spašavanje nastavljaju utrku s vremenom kako bi spasili stanovnike koji su zbog poplava blokirani u svojim domovima.

"Nismo odredili vremenski okvir za spasioce, ali moramo uistinu ubrzati ritam jer vrijeme istječe. Ljude nećemo napustiti", kazao je Hamasaki.

Zbog velikog nevremena koje traje od subote ujutro očekuje se da će broj žrtava rasti.

Na terenu je raspoređeno više od 40.000 policajaca, vatrogasaca, pripadnika obalne straže i civilne zaštite, a u pomoć pristižu i ostali, poput Kentaroa Oishija koji turiste inače vodi na raftinge.

"Bavim se raftingom već 20 godina, ali ovakve poplave nisam vidio", rekao je Oisgi, dodavši da nikada nije mogao ni zamisliti da će morati "ploviti ulicama grada".

Evakuacija ugroženih dodatno se komplicira zbog strahova oko koronavirusa i uvedenih mjera.

Prije dvije godine, poplavne kiše i bujice u zapadnom Japanu prouzročile su odrone i poplave u kojima je poginulo više od 220 ljudi.

Oko 4300 ljudi iz tih pogođenih područja i dalje živi u privremenom smještaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:01