POGLED U SSSR

U redu za prvi ruski McDonald‘s čekalo se po 8 sati: ‘To je bio pad željezne zavjese, a ovo je kraj jedne ere‘

Nakon što je McDonald‘s objavio da privremeno zatvara svoje restorane u Rusiji, mnogi Rusi smatraju to izuzetno simboličnim

Otvorenje prvog McDonald'sa u Moskvi 1990.

 AFP

Nakon što su svjetski mediji prenijeli vijest da je McDonald's također jedna od tvrtki koja zatvara svojih 850 restorana u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, mnogi su se na društvenim mrežama prisjetili kako je izgledalo otvorenje prvog McDonald'sa u Sovjetskoj Rusiji.

Inicijativa za otvorenjem u Moskvi razmatrala se još od 1976., a nakon zajedničkog ulaganja McDonald'sa iz Kanade i Gradskog vijeća Moskve, ona se uspješno realizirala 31. siječnja 1990. godine. Tada je, naime, otvoren prvi restoran na trgu Puškin, a objekt je imao 900 mjesta i 600 radnika, koji su odabrani među 35 tisuća prijavljenih Rusa.

McDonald's je tada očekivao da će poslužiti 1000 Big Mac hamburgera koji su se tada mogli kupiti za 3.75 rublje, no nisu ni slutili da će se na trgu oformiti kolona od 5000 Rusa koji su spremno čekali i prije nego što je McDonald's službeno tog dana otvorio svoja vrata u Moskvi.

Rusi su u redu za McDonald's čekali i po osam sati, a na kraju dana zabilježeno je više od 30 tisuća kupaca, što je postao i svjetski rekord. Otvorenju McDonald'sa prisustvovali su brojne poznate osobe, među ostalim i Boris Jeljcin, prvi predsjednik Rusije.

I tijekom ljeta su redovi za McDonald's nastavljali rasti, a ljudi su dolazili čak i iz drugih gradova samo da probaju slavne hamburgere.

Danas je to kraj jedne ere.

"McDonald's odlazi iz Rusije. To je kraj jedne ere. Pretpostavljam da McDonald'sova teorija mira ponovno vrijedi", komentirao je Paul Massaro na Twitteru.

"Godine 1990. bio sam u redu kada je McDonald's otvorio svoj prvi restoran u Moskvi - kada su pale željezne zavjese i kad je Rusija prigrlila Zapad. Danas je McDonald's objavio da privremeno zatvara sve svoje objekte u Rusiji. Izuzetno simbolično", komentirao je dopisnik BBC-a iz Moskve Steve Rosenberg na svom Twitter profilu.

"McDonald's se gasi u Rusiji. Oh, okus milkshakea, mog prvog okusa Amerike u moskovskom McDonald'su ranih 1990-ih. Dok je mama čekala u američkoj ambasadi kako bi predala naše izbjegličke dokumente, baka i ja smo stajale u ogromnom redu", napisala je reporterka WSJ-a Julija Černova.

Nakon što je McDonald's zbog ruske invazije na Ukrajinu odlučio privremeno zatvoriti svoje restorane, mnogi su Rusi pohrlili u omiljene restorane kako bi po posljednji put u doglednom vremenu isprobali omiljene okuse, a neki su ih čak odlučili i zamrznuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 06:15