NEUSTAVNI PRAZNIK

U Republici Srpskoj spremili ‘odgovor‘ na letove američkih borbenih aviona iznad BiH: Evo šta će učiniti

Političaru iz Republike Srpske zasmetalo je što će ‘američki avioni nadlijetati BiH uoči neustavnog praznika 9. siječnja‘

Borbeni avion F-16 Zračnih snaga SAD-a

 Msgt. Jeffrey Allen/Zuma Press/Msgt. Jeffrey Allen/zuma Press

Nakon informacije da će u ponedjeljak američki borbeni avioni preletjeti Bosnu i Hercegovinu, na društvenim se mrežama oglasio zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH, Radovan Kovačević.

Kako piše Oslobođenje.ba, političaru iz Republike Srpske zasmetalo je što će ‘američki avioni F-16 nadlijetati BiH uoči neustavnog praznika 9. siječnja, koji vlasti u manjem bosanskohercegovačkom entitetu slave kao dan Republike Srpske.‘

Kovačević je kazao da u RS imaju ‘odgovor‘ na američke borbene avione, te je dodao da će oni danas pustiti ‘preko milijun papiratnih aviona ispunjenih ljubavlju‘.

‘Kažu da će danas Republiku Srpsku, bez suglasnosti nadležnih institucija u BiH, nadlijetati američki borbeni avioni. Kažu i da je razlog ovih preleta partnerstvo BiH i SAD. Ali s kim i kakvo može biti partnerstvo kada zaobiđete institucije BiH?! Samo da biste zaobišli Srbe i predstavnike Republike Srpske. Jasno je da je vaš jedini pravi razlog taj da našoj maloj Republici Srpskoj pokažete svoje velike mišiće. Vaši mišići jesu veliki, ali je naša ljubav veća od svih mišića! - napisao je Kovačević.

‘Na vašu avijaciju i prijeteće F-16 avione, mi ćemo pustiti svoju avijaciju - preko milijun papirnih aviona ispunjenih ljubavlju za svojim Ognjištem, svojom Istorijom, svojom Otadžbinom, svojom Republikom. Republika Srpska je Republika mira, Republika ljubavi, Republika slobode. Simbol Slobode! Srećan Dan Republike‘, napisao je Kovačević.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik potvrdio je kako će se pod njegovim pokroviteljstvom ponovno obilježiti sutrašnji 9. siječnja kao dan Republike Srpske, iako je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim. Sjedinjene Američke Države najavile su da će danas njihovi borbeni zrakoplovi iznad BiH izvesti vojnu vježbu, a prošli je tjedan srbijanski ministar obrane najavio kako njegova zemlja namjerava vratiti vojni rok u trajanju do četiri mjeseca.

Profesor Marinko Ogorec naglasio je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako nikome na prostoru bivše Jugoslavije nije u interesu da ponovno započnu borbena djelovanja.

Niti je itko spreman za takvo nešto. Dodao je kako uvijek treba pristupati s jednom dozom opreza.

Bivši veleposlanik u Kijevu Đuro Vidmarović kazao je da bi Dodik Bosnu i Hercegovinu doveo na rub rata, ako napusti sve institucije.

No, ne treba zaboraviti Christiana Schmidta, jer je on "državni poglavar" i ima ovlaštenja, te može odmah reagirati i sve Dodikove odluke poništiti.

Vidmarović je istaknuo kako Dodik nema snagu, kakvu predstavlja da ima.

- On je uvjetovan i s Beogradom, ali i s Europskom unijom i Amerikom. Ovo što on priča su političke floskule za njegovu unutrašnju upotrebu, poručio je Vidmarović.

Vidmarović je rekao kako Dodik ima saveznike na verbalnoj razini.

- Ali da bi došlo od odcjepljenja i uništavanje cijele Daytonske konstrukcije Bosne i Hercegovine, to bi imalo dalekosežne posljedice i ne mogu zamisliti takvu jednu situaciju. Beograd se ne oglašava, a Putin bez njega neće ništa učiniti, i ne vidim ništa dramatično. A Amerikanci su pokazali što misle o tome, jer su najavili prelijetanje borbenih zrakoplova, dodao je bivši veleposlanik u Kijevu.

Galić: Amerikanci poručuju Dodiku da pazi što radi

Vojni analitičar Mario Galić rekao je kako Dodika treba zabrinjavati što će Amerikanci nadlijetati prostor središnje Bosne i demonstrirati svoju silu.

- Amerikanci simbolično poručuju Dodiku da pazi što radi i da će reagirati, naglasio je Galić.

- Ali ne baš direktno, dodao je.

"Republika Srpska nema klasične oružane snage"

Ogorec je kazao da Amerikanci šalju poruku da neće dozvoliti "komadanje" Bosne i Hercegovine, te ako treba da će upotrijebiti i silu.

Dodikova retorika je ratoborna, ali Ogorec ne vjeruje da će nešto učiniti.

Vidmarović je naglasio kako američko veleposlanstvo nije izravno reagiralo, šutjeli su na Dodikovo vrijeđanje, ali sada su shvatili da bi se nešto moglo dogoditi.

Mađarski general Laszlo Sticz koji uskoro preuzima zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u BiH najavio je kako će one biti pripravne za intervenciju u slučaju da lokalne policijske snage ne budu u stanju osigurati mir i red u zemlji.

Galić je rekao da EUFOR održava mir i da je to europska organizacija.

- Ako bi Dodik zaista nešto napravio, moralo bi doći do operacije uspostave mira i to je sasvim druga razina, jer bi morale doći borbene postrojbe da spriječe rat. I to je sasvim nešto drugo. EUFOR za sada ima oko 1100 vojnika, te 3500 vojnika u pričuvi, dodao je.

Galić je naglasio kako Republika Srpska nema klasične oružane snage.

"Na Kosovu se ništa neće dogoditi"

Ogorec je istaknuo kako se u svijetu radi novi međunarodni poredak, pa neke države žele promijene granica.

- To je vrlo opasno. Zato treba promatrati ovakve "sitne igrače", dodao je Vidmarović.

Tajvan bi mogao postati novo žarište.

Galić je naglasio kako vjeruje da se na Kosovu ništa neće dogoditi, jer Amerikanci kontroliraju to područje.

"Hrvatska treba početi razmišljati o vraćanju vojnog roka"

Ogorec je istaknuo kako Hrvatska treba početi razmišljati o vraćanju vojnog roka, kao obliku sigurnosnog osposobljavanja stanovništva, jer profesionalna vojska ima svoje prednosti i nedostatke.

- Nedostaci su jer je vojska mala i kratko traje kada dođe do nekakvog sukobljavanja. Treba imati ljude, koji će nešto znati i koji se mogu nadopunjavati. Mislim da po tom pitanju Srbija razmišlja, ali trebala bi i Hrvatska, poručio je.

Srbija razmišlja o uvođenju vojnog roka na četiri mjeseca. A za ta četiri mjeseca svatko može proći temeljnu obuku.

Ogorec je dodao kako Hrvatska treba imati temeljnu vojnu obuku, koja bi mogla trajati šest mjeseci. S njim se složio i Vidmarović, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:21