DJELO NAGRAĐIVANOG KIPARA

U Rimu imigrant nije dobrodošao ni kao kip: Prvo su ga premjestili pa mu polomili ruku i nogu, a onda je nestao

Djelo nagrađivanog kipara trebalo je biti stavljeno na dražbu, a zarada bi išla humanitarnoj udruzi

Anđeoska tvrđava u Rimu

 /Leemage Via Afp

Imigrant nije dobrodošao ni kao kip, barem ne u Rim. Ondje je međunarodno nagrađivani kipar i performer Jago (Jacopo Cardillo, 35), u dogovoru s gradskom općinom i lokalnim municipijem, postavio skulpturu utopljenika na Anđeoski most, pješački, koji vodi s lijeve obale Tibra pred Anđeosku tvrđavu.

Kip je ukrcan u Marseilleu na brod nevladine humanitarne organizacije SOS Mediterranée, doputovao je na njemu, skupa s u međuvremenu spašenim brodolomcima migrantima u Siracusu na Siciliji, odatle je dopremljen u Rim, gdje je bilo predviđeno da bude izložen na Anđeoskome mostu do 5 studenoga. Nakon toga je imala biti stavljena na dražbu, a zaradu bi dobila baš SOS Mediterranée.

Očito je nekima to bio neizdrživ izazov. Prvo je kip netko premjestio. Pa su mu polomili jednu ruku, pa jednu nogu. A sada je iščezao. Pretpostavlja se da ga je ljut netko strmoglavio u rijeku, neka se udavi ondje kad već nije u Sredozemnom moru, "najvećoj grobnici na svijetu", kako je nedaleko odatle u nedjelju ogorčeno rekao papa Frane.

Ako nešto ne valja kriv je, naime, stranac. Ne onaj koji donosi novac, potroši ga i ode, pa se zove turist, nego onaj kojemu je još gore, pa traži šansu ovdje. Njega ponetko ne trpi ni prikazanoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:22