STANJE NIJE DOBRO

U Rusiji i Rumunjskoj rekordan broj umrlih od covida, u Češkoj najviše zaraženih od ožujka

Ruske vlasti uvele su djelomična zatvaranja širom zemlje, dok u Rumunjskoj nedostaje kreveta na odjelima za intenzivnu njegu
 Ilustracija/Daniel MIHAILESCU/AFP

Rusija i Rumunjska zabilježile su u utorak najveći broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom od početka epidemije, dok Češka ima najviše zaraženih u jednome danu od ožujka, objavile su agencije.

Rusija je zabilježila 1178 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u utorak. Vlasti su zbog pogoršanja epidemiološke situacije uvele djelomična zatvaranja širom zemlje.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 39.008 slučajeva zaraze u Rusiji, a 5736 otpada na Moskvu.

Rumunjska je također u utorak zabilježila rekordan broj umrlih od covida-19. Ponegdje u Rumunjskoj, u kojoj je nakon Bugarske najmanje ljudi cijepljeno u EU-u, nedostaje kreveta na odjelima za intenzivnu njegu.

Zabilježeno je 11 tisuća novih slučajeva u posljednja 24 sata, što je smanjenje u odnosu na vrhunac iz listopada, dok je 591 osoba umrla.

Od početka pandemije 48.664 osobe su umrle s covidom-19 u Rumunjskoj, zemlji od nešto manje od 20 milijuna stanovnika, koja je procijepila 37 posto odraslog stanovništva.

Posljednjih tjedana raste broj cijepljenih, ali skepticizam je izražen zbog nepovjerenja u državne institucije, ocjenjuje Reuters.

U Češkoj je potvrđen 7591 novi slučaj zaraze, što je najviše od kraja ožujka, objavio je Češki radio u utorak. Prije sedam dana zabilježeno je 4277 novih slučajeva.

U zemlji s 10,7 milijuna stanovnika hospitalizirano je 1813 osoba zbog covida-19, a 284 ih je na odjelima intenzivne njege. Potpuno je cijepljeno 6,09 milijuna Čeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 06:08