STRAŠNE OPTUŽBE

U Rusiji ozbiljno ključa, pogledajte priznanje o kojem svi bruje: ‘Wagnerovci siluju i muče ruske vojnike‘

Potpukovnik Roman Venevitin je ispričao da su i njega mučili - iako bi u ovom ratu trebali biti na istoj strani

Potpukovnik Roman Venevitin

 Twitter

Ruski potpukovnik tvrdi kako Wagnerovi plaćenici siluju, otimaju i zlostavljaju vojnike Vladimira Putina.

Potpukovnik Roman Venevitin, kojeg su wagnerovci zarobili kod ukrajinskog grada Bahmuta, nakon oslobođenja je ispričao da su i njega mučili - iako su u ovom ratu na istoj strani, piše Daily Mail.

‘Wagnerovci su ukrali dva tenka T-80, kamion KAMAZ i oklopna vozila‘, kazao je Vanevitin. ‘Uzeli su to kao ratne trofeje, iako bi trebali biti na istoj strani kao i ruska vojska.‘

U nevjerojatnoj izjavi još je kazao: ‘Događaju se otmice ruskih vojnika, koje onda fizički muče i ponižavaju. Jedan od nižih časnika u mom bataljunu je otet i mučen. Držali su ga golog na hladnom podu u podrumu. U oči su mu našpricali kiselinu pa je privremeno izgubio vid, zatim su ga polili benzinom i pokušali zapaliti. Drugog su vojnika prebili i silovali. Nije mogao podnijeti to poniženje pa se ubio.‘

U videu kojeg su snimili Putinovi suradnici, potpukovnik također optužuje Jevgenija Prigožina da diskreditira rusku vojsku - što je zločin zbog kojeg bi mogao završiti u zatvoru.

Venevitin kaže i kako su oteti Putinovi vojnici kasnije zamijenjeni za municiju, zbog koje je Prigožin ranije prozivao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i tvrdio da mu ovaj namjerno uskraćuje potrebne količine.

Kaže i kako su ruski vojnici korišteni kao robovi za utovarivanje u kamion mrtvih i ranjenih vojnika ili prisiljavani da potpišu ugovor s Wagnerom.

‘Ovaj su vikend značajno oslabljeni bokovi ruske vojske u bitci za Bahmut‘, kazao je.

Očito pred kamerom čitajući svoju izjavu s papira, obratio se izravno Prigožinu: ‘Otvoreno diskreditirate rusku vojsku.‘

Ta je optužba znak da se možda priprema optužnica protiv Prigožina.

‘Ovo govorim kako bi ruska javnost doznala istinu o onome što se dogodilo i kako bi shvatili tko su zapravo wagnerovci. Moja čast me je prisilila da ovo učinim‘, rekao je Venevitin.

I njega su samog, rekao je, oteli Wagnerovi plaćenici, nakon što su ga optužili da je pucao po njima dok su se povlačili iz Bahmuta.

‘Zatočili su me u nekom podrumu i mučili. Mučili su me gore nego bi ijedan ruski vojnik mučio zatočene Ukrajince. Pretukli su me, nisu mi dali spavati, tri puta tijekom noći bi me budili i izvlačili van pred streljački vod.‘

Zarobili ga wagnerovci

Video zarobljavanja Venevitina pojavio se ranije ovoga tjedna i predstavlja još jedan dokaz sukoba među snagama Kremlja.

U videu kojeg je objavila Wagner grupa, Venevitin sjedi pognute glave i ‘priznaje da je kriv‘ jer je bio pijan na dužnosti kad je, navodno, pucao na vozilo u kojem su bili wagnerovci.

Ta je pucnjava oštetila kamion za dostavu Ural, no ni jedan wagnerovac nije bio ozlijeđen.

Venevitin je priznao da je vodio grupu od 12 ruskih vojnika koja je razoružala Wagnerovu jedinicu.

Plaćenici Wagnera prije toga su u videu kazali kako je ruska vojska minirala njihove položaje, a na snimci se vidi kako njihovi članovi zaduženi za kopanje rovova uklanjaju mine s ceste.

Wagnerovi plaćenici su nakon mjeseci borbe gotovo zauzeli ukrajinski grad Bahmut, no njihov uspjeh je, čini se, naljutio zapovjednike ruske vojske.

Prigožin je objavio nekoliko videa u kojima vrijeđa ruske vojne zapovjednike i optužuje ih da se povlače sa svojih položaja, ostavljajući Wagnerove borce bez zaštite.

U posljednjem takvom bijesnom ispadu, ustvrdio je da bi Rusija mogla nuklearnim projektilima gađati svoj vlastiti teritorij u Belgorodskoj oblasti gdje proukrajinski ruski dobrovoljci organiziraju napade i, navodno, uzimaju taoce.

Kaže da je upravo zbog ‘mogućnosti nuklearnog udara na vlastiti teritorij‘, naređeno povlačenje ruske vojske s tog područja.

Podsjetimo, u proteklim tjednima, paravojne skupine Rusa koji se bore na strani Ukrajinaca, pokrenule su napade unutar ruskog teritorija u Belgorodskoj oblasti koja graniči s Ukrajinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:56