TAJNE POSTALE JAVNE

U Rusiji se upravo rasplamsava novi rat: Iz St. Peterburga mole Putina za pomoć, on je u šoku!

Sada je potpuno jasno tko je drugi najmoćnji čovjek Rusije

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin

 Alexsey Druginyn/Sputnik/Profimedia/Alexsey Druginyn/sputnik/profimedia

Osim što ratuje u Ukrajini, u Rusiji se rasplamsava rat unutar tamošnje elite, koji postaje javan.

Jevgenij Prigožin, poznatiji pod nadimkom "Putinov kuhar", u ovom trenutku vjerojatno drugi najmoćniji Rus i osnivač plaćeničke postrojbe PMC Wagner, objavio je otvoreni rat Aleksandru Beglovu, guverneru Sankt Peterburga, također važnom pripadniku ruske političke elite. Prigožin je dugo želio Beglovljevu ostavku, ali se ograničavao na pritisak na guvernera preko kontroliranih medija.

Sada je napisao i publicirao izjavu Glavnom tužiteljstvu u kojoj je zatražio pokretanje kaznene istrage protiv Beglova:

"Danas, 31. listopada 2022., ja, Jevgenij Viktorovič Prigožin, poslao sam izjavu o kaznenom djelu Glavnom tužiteljstvu Ruske Federacije sa zahtjevom da provjeri moguću činjenicu da je guverner Aleksandar Beglov organizirao kriminalnu zajednicu na području Sankt Peterburga kako bi opljačkao državni proračun i obogatio korumpirane dužnosnike koji su dio njegova okruženja", glasila je poruka na VKontakte, koja se pojavila na računu press službe Prigožinove tvrtke Concord.

Iznenadna eskalacija

Ovakva eskalacija predstavlja iznenađenje, iako su oni u dugotrajnom sukobu koji je počeo prije nego što je Rusija napala Ukrajinu u veljači ove godine. Nekoliko tjedana ranije Beglov se javno žalio da su neki "utjecajni ljudi" pokrenuli kampanju za diskreditaciju vlasti Sankt Peterburga. Nije naveo imena tih ljudi, no neovisni portal Meduza objavio je informaciju da je riječ o članovima užeg kruga predsjednika Putina - braći Kovalčuk te utjecajnom biznismenu Jevgeniju Prigožinu koji upravlja plaćeničkom skupinom Wagner čiji su članovi angažirani posvuda gdje Rusija ima interese, a sada su u Ukrajini. Sukob Beglova s Prigožinom i braćom Kovalčuk ima financijsku pozadinu jer su svi oni legalna mafija. Poduzetnici bliski Prigožinu namjeravali su sudjelovati u gradnji takozvane sudske četvrti u Sankt Peterburgu u koju se trebao preseliti Vrhovni sud, ali Beglov je na toj lokaciji najavio gradnju parka. Sukob je presjekao Putin koji je naredio gradnju suda, ali da se ostavi i prostor za park kako Beglov ne bi bio osramoćen.

Međutim, nakon 24. veljače sve se promijenilo. Beglov je počeo aktivno podržavati rusku invaziju i držati govore o borbi protiv ukrajinskih "nacista" i "fašista". Štoviše, vlasti Sankt Peterburga obnovit će Mariupolj, grad koji je postao jedan od glavnih simbola ovog rata, a zapravo ga je uništila ruska vojska. Beglov je posjetio Mariupolj gdje se slikao u uniformi kaki boje kakve nose ruski političari kada se slikaju u blizini ratišta. Ruski politolog Aleksandar Kinev je njegovu metamorfozu jezgrovito opisao kao spoj "manifestacije birokratskog instinkta i sposobnosti preživljavanja unutar sustava" te zaključio kako, zahvaljujući tim vještinama, više ne sumnja da će Aleksandar Beglov nastaviti vladati Sankt Peterburgom.

Prigožin je nezaustavljiv

Sada je to upitno jer mu je Prigožin odlučio skinuti glavu, figurativno, a možda i više od toga. Beglov se mora zabrinuti jer je nakon početka rata u Ukrajini Prigožinov utjecaj na Vladimira Putina značajno porastao. Ruski predsjednik je uvjeren da je Wagnerovo sudjelovanje u invaziji uspješno iskustvo, unatoč činjenici da su ti plaćenici optuženi za brojne ratne zločine. Prema izjavama dvojice sugovornika bliskih Kremlju za portal Meduza, Prigožin se sada može smatrati "punopravnim predstavnikom Putinova najužeg kruga". Štoviše, nedavno su se u medijima pojavile informacije da je Prigožinu dodijeljena titula Heroja Rusije. Ni on, ni predsjednikov glasnogovornik Dmitrij Peskov to nisu službeno potvrdili, ali biznismen se više puta pojavio na javnim događanjima sa znakom koji je podsjećao na tu nagradu.

U tom kontekstu Prigožinova medijska aktivnost također je značajno porasla. Primjerice, zajedno s Ramzanom Kadirovom suprotstavlja se vodstvu Ministarstva obrane s kojim je već dulje vrijeme u sukobu. Osim toga, The Washington Post je objavio da je tijekom jednog od sastanaka s Putinom Prigožin izravno rekao predsjedniku o pogreškama u ratu u Ukrajini, što se prije njega nitko u Kremlju nije usudio napraviti.

Ozbijna prijetnja

Uprava Sankt Peterburga shvaća da je u trenutačnoj situaciji sukob s "Putinovim kuharom" prilično ozbiljna prijetnja, a gradske su vlasti osnovale neformalni "stožer za suzbijanje Prigožina". Prema riječima sugovornika bliskog peterburškim vlastima, riječ je o dužnosnicima iz Beglovljeva najužeg kruga, kao što su predsjednik Zakonodavne skupštine grada Aleksandar Belski i viceguverner Boris Piotrovski. Usto su medijima plasirali informaciju da Putin voli Beglova: "Predsjedniku se sviđaju njegovi postupci, potpuno je zadovoljan njime dosad. Beglov nije toliko u prvom planu, ali je predsjednikov stari znanac", tješe se u Sankt Peterburgu. Tek će se vidjeti hoće li Putin zaustaviti ovaj sukob ili mirno čekati rasplet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2022 12:36