NOVA PRAVILA

U Rusiji uvode nove ‘mjere‘ za strane radnike: Svaka tri mjeseca test na HIV, tuberkulozu, sifilis, droge...

Gastarbajteri će morati, dakle, davati krv, urin, slikati pluća i testirati se da nemaju tuberkulozu, HIV, da se ne drogiraju te obaviti testove na spolne bolesti...

Centar Moskve uoči blagdana

 Alexander Nemenov

Od srijede 29. prosinca 2021. godine, na snagu stupa, piše Russia Today, na svom portalu na engleskom jeziku, novi zakon o stranim radnicima koji sigurno neće obradovati više od 10 milijuna tamošnjih "gastarbajtera", ali ni njihove ruske poslodavce, koji već negoduju zbog novih pravila. Naime, Duma je odlučila da će svi stranci koji rade i imaju boravište, pa i malodobna djeca, u Rusiji (iznimka su građani Bjelorusije na koje se zakon ne odnosi) morati svaka tri mjeseca - dakle četiri puta godišnje - obavljati opsežne zdravstvene pretrage i to za svoj račun u tamošnjim bolnicama i laboratorijima te ih dostavljati migracijskim vlastima. U suprotnom im migracijske vlasti imaju pravo otkazati boravišnu dozvolu ili ukinuti vizu.

Gastarbajteri će morati, dakle davati krv, urin, slikati pluća i testirati se da nemaju tuberkulozu, HIV, da se ne drogiraju te obaviti testove na spolne bolesti, u prvom redu sifilis. Duma je, pišu ruski mediji, podržala taj zakon kako bi se, kažu, spriječio "uvoz", te obuzdalo širenje opasnih infektivnih bolesti u Rusiji.

Naime, prema tamošnjim podacima, Rusija među europskim zemljama ima najvišu stopu tuberkuloze i HIV-a. Ruski mediji napominju da je to izazvalo već veliko nezadovoljstvo među poslodavcima i poduzetnicima, koji kažu da će im strani zaposlenici zbog tih "testova" izostajati s posla najmanje jedan dan svaka tri mjeseca, a i da će ta mjera ne samo obeshrabriti one koji već rade, nego i odvratiti strane radnike da dođu u Rusiju. Usto će svi, osim djece do šest godina, morati dati i otiske prstiju te svoje fotografije lica slikane prema "policijskim pravilima".

Prema tamošnjim podacima, Rusiji nedostaje više od milijun i 200 tisuća radnika, prvenstveno u građevinarstvu, a osjeća se nedostatak i u visokokvalificiranim stručnjacima poput inženjera te onih u sferi IT-a. Neki ruski mediji napominju da neke poslove u Moskvi, poput čistača ulica, obavljaju isključivo strani radnici iz srednje Azije, pa se pitaju tko će čistiti moskovske ulice ako njih ne bude.

Inače, Rusija je nakon SAD-a i Njemačke zemlja s najvećim brojem useljavanja stranih radnika, a u prvom redu su iz zemalja bivšeg SSSR-a. Prednjače Ukrajinci, zatim Uzbeci, Tadžici, Moldavci, Kirgizi, Azerbajdžanci i Kazahi. No, nije problem samo u "zdravstvenim testovima", nego, pišu ruski mediji, kako istraživanja javnog mnijenja pokazuju da više od četvrtine Rusa ima izrazito negativan stav o gastarbajterima, a gotovo polovina ih smatra da su oni krivi za porast kriminala i silovanja. Primjećuje se jako antimigracijsko raspoloženje pogotovo prema radnicima iz srednjoazijskih država, a u nekim manjim sredinama zabilježene su i otvorene pobune protiv stranih radnika, pa i pravi pogromi.

Navode se podaci da je samo u prošloj godini uskraćeno produljenje boravaka i zabranjen povratak u Rusiju za čak za 17.500 stranih radnika, njih oko 200 je deportirano, a oko 800 osuđeno za razna kaznena djela. Doduše, nedavno je i predsjednik Vladimir Putin kazao kako se treba osigurati lakši "uvoz" strane radne snage te da i oni pridonesu ruskom razvoju, pa je zanimljivo vidjeti kako će se ova mjera odraziti na dolazak novih stranih radnika u Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:33