SNALAZE SE...

U Rusiju se vraća zlatno doba ilegalnih kopija: ‘Jeste li za NeZpresso prije odlaska u Ideju?‘

NeZpresso umjesto Nespresso i IDEA umjesto IKEA, ovo su samo neke od ideja koje su se ‘rodile‘ nakon povlaćenja stranih tvrtki

McDonald's u Moskvi

 AFP

Prije 32 godine, kad je odmah pored Puškinova trga u središtu Moskve bio otvoren prvi McDonald's u Sovjetskom Savezu, pred njim je vječito bio dugačak red. Sad u unutrašnjosti vlada pustoš, a zlatno slovo "M" jedva se vidi kroz mračno staklo izloga.

Kao i čitav niz drugih stranih tvrtki, i američki lanac brze hrane ubrzo nakon invazije ruskih snaga u Ukrajini objavio je kako će barem "privremeno" obustaviti svoje poslove u Rusiji. To znači da je zatvoreno 850 podružnica s oko 62.000 djelatnika. Predsjednik ruske Dume, Vjačeslav Volodin, to je komentirao riječima: "Kažu da zatvaraju. Dobro, neka zatvore. Već sutra tamo neće biti McDonald'sa, ali bit će 'Kod ujaka Vanje'. Radna mjesta će ostati, a cijene će biti manje", piše Deutsche Welle.

Ubrzo potom i na internetu su se pojavile prve fotografije na kojima je zlatno "M" jednostavno okrenuto u "W" - pod pretpostavkom da naziv neće biti ispisan ćirilicom. I doista je bilo pokušaja "službeno" patentirati takav brend, kaže direktor Rospatenta Juri Subov za Izvestiju: "Mogu samo reći da je podnositelj zahtjeva ubrzo uvidio svoju pogrešku i otprilike dva tjedna nakon što se o tome pisalo u novinama, ipak je povukao svoj zahtjev. Time je ta priča završena".

Regal Budimir iz IDEA-e?

Na internetu je projekt "Kod ujaka Vanje" izazvao porugu već i zato jer su se neki sjetili devedesetih godina prošloga stoljeća i zlatnoga doba ilegalnih kopija. A Subov za postaju ARD kaže kako to nije bio niti jedini slučaj: "Primili smo zahtjeve za patentiranje marki kao što su Coca-Cola i McDonald's, ali i brendova napadne sličnosti kao što je NeZpresso umjesto Nespresso i IDEA umjesto IKEA. No većina zahtjeva brzo je povučena".

Prema gospodarskom portalu RBK, do konca ožujka bilo je postavljeno pedesetak zahtjeva za takvu flagrantnu krađu nekog poznatog brenda. Pritom takvo "rusko preuzimanje" u ovom trenutku uopće nije moguće, kaže pravnik Aleksej Matjučov za njemačku postaju: "Rusija dosad, hvala Bogu, nije napustila Madridski sporazum koji regulira međunarodnu registraciju brenda. Većina ruskih podružnica međunarodnih tvrtki radi s odgovarajućim ugovorima o licenci. A ruski zakon naravno da ne dozvoljava registraciju istih ili napadno sličnih naziva", kaže ruski pravnik. Ali ako Rusija napusti i Madridski i druge međunarodne sporazume, onda bi tako nešto bilo moguće.

'Uskoro' smo opet tu

No zasad su prostori tih zapadnih tvrtki tek prazni, a zaposleni i dalje dobivaju barem dio plaće. Prije svega modni lanci, od H&M-a pa do Guccija i Prade obavijestima na ulazu u zatvorene trgovine daju nadu mušterijama kako će "skoro" opet biti tu za njih. Ali što to znači - to ne zna nitko, piše Deutsche Welle.

Nije posve jasno niti što će biti s lokacijama i nekretninama tvrtki koje su potpuno prekinule svoje poslovanje u Rusiji, kaže ekonomski stručnjak Pavel Vešajev za portal RBK: "Nažalost, ne možemo reći niti hoće li onda doći do prijenosa na rusku upravu te tvrtke. Ili će biti maskirani ugovor tako da će tajni vlasnik zapravo ostati strana tvrtka".

To će se vidjeti tek vremenom - i politikom koju će voditi Rusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:40