RAT I NARKOTICI

‘U ruskim rovovima je kao u Las Vegasu! Uzmeš malo ‘soli‘ i više te nije briga za ništa...‘

‘Vojnici uzimaju drogu iz dosade. Rat je kad konstantno čekaš nešto i povremeno se moliš da to što je počelo čim prije završi‘

Ilustracija

 Roman Pilipey/Afp

Upotreba droga među ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, vrlo je raširena pojava, pokazuje istraga, a sintetički stimulansi poput tzv. ‘soli‘ redovito se dostavljaju na prve linije, piše The Times.

Neovisni ruski portal Verstka razgovarao je s desecima vojnika, korisnika droga, i stanovnicima okupiranih ukrajinskih područja kako bi stekao bolji uvid u učestalost zloporabe droga.

Vojnici lako dolaze do narkotika koji se donose do njihovih položaja, pokazala je istraga.

‘Tamo je kao u Las Vegasu‘, kazao je jedan vojnik. ‘Ako se drogiraš u rovu, to svi znaju, naravno. Jer ti su iskopi mali. No nikoga nije briga. Glavno je da nikoga ne diraš. Samo nemoj napuštati rov‘, kazao je vojnik koji je ujedno i redoviti korisnik droga.

‘Vojnici uzimaju drogu iz dosade. Rat je kad konstantno čekaš nešto i povremeno se moliš da to što je počelo čim prije završi. Kad sam u rovu pušio ‘sol‘, nije me bilo briga za mogući napad paranoje. Dosada je puno gora.‘

Zalihe ‘baruta‘ (amfetamina) i ‘šišarki‘ (marihuane) uvijek su dostupne, a prodaju ih ili lokalni stanovnici ili ih, ne znajući, zajedno s drugom opremom donose dobrovoljci ili ih donose sami vojnici jer provjere nema.

Profesionalni vojnici i ročnici drogu plaćaju svojom plaćom, a naručuju je od dilera preko aplikacije Telegram, doznao je portal Verstka. Oni regrutirani u rusku vojsku mogu zaraditi i do 200.000 rubalja (oko 1.900 eura) mjesečno, što je četiri puta više od uobičajene plaće u Rusiji. Među drogama koje se najviše kupuju su stimulansi mefedron, amfetamin ili ‘sol‘, te alfa-PVP, sintetička droga koja može izazvati paranoju ili halucinacije te može dovesti do agresije ili samoozljeđivanja.

Jedan je vojnik opisao kako je pušio alfa-PVP iz teglice pomoću kemijske olovke i to sve zalijevao vodkom.

Cijene droge su visoke zbog rizika povezanih s njezinom dostavom u ratna područja. Tri šprice s nekom ilegalnom supstancom mogu koštati oko 15.000 rubalja (oko 140 eura), rekao je jedan korisnik Verstki.

Vadim, korisnik droge iz okupiranog Mariupolja, kazao je da su droge na ‘novim teritorijima‘ koje je Rusija okupirala, najmanje dvostruko skuplje nego u Moskvi.

‘No cijena još nikoga nije odvratila od uzimanja‘, kaže. ‘Još uvijek ima mnogo korisnika, isto kao i ranije. Na to troše mnogo novca. Većina vojnika u gradu uzima amfetamin, mefedron, ‘sol‘... Mnogo puta sam vidio nadrogirane ruske vojnike. Moglo se primijetiti da baš nisu ‘svi svoji‘.‘

Dodao je i da je prije okupacije Mariupolja, znao da mnogi ukrajinski vojnici uzimaju drogu.

Kiril, još jedan vojnik, rekao je portalu Verstka da je imao 27-godišnjeg prijatelja koji je primljen u vojsku, iako je tad bio ovisnik već tri godine.

‘Kako je u Moskvi prošao liječnički pregled, veliko je pitanje‘, rekao je i dodao da se taj prijatelj tijekom vojne službe predozirao, pa se počeo tresti i preznojavati.

Unatoč tome što ima slučajeva zloporabe droga, neki vojnici sumnjaju da je to na prvoj liniji baš tako raširena pojava.

‘Nemojte misliti da se mi na prvoj crti u rovovima borimo nadrogirani. Nisam nikada čuo za to. Na fronti se puno pije, no idu li u napad nadrogirani - tko zna‘, kazao je jedan pripadnik specijalnih postrojbi i dodao kako je glavni problem na prvoj crti - dosada.

‘Morate razumjeti, od ožujka 2022. ja sam zapucao samo dva puta.‘

Anegdotalni dokazi o nadrogiranim ruskim vojnicima pojavljivali su se i ranije. Video vojnika koji su međusobno dodaju džoint hašiša, širio se društvenim mrežama u kolovozu. Na snimci se vidi kako muškarci u maskirnim uniformama sjede u nekoj šumi i puše.

Ruske snage su, navodno, imale priličnih problema održati disciplinu među svojim vojnicima u Ukrajini, jer su vojnici bili ljuti zbog nekompetentnih nadređenih i velikog broja žrtava. U veljači je Ukrajina objavila video koji, navodno, prikazuje borce grupe Wagner kako lopatama tuku svog ozlijeđenog zapovjednika.

U međuvremenu, ukrajinske snage su u srijedu na jugu zemlje uspostavile mostobran na lijevoj strani rijeke Dnjepar koju kontroliraju Rusi. Ruski blogeri su rekli da su snage Kijeva zauzele selo Poima nakon artiljerijskog napada i prijelaza rijeke amfibijama. Međutim, Kyiv Post nije mogao potvrditi jesu li se ukrajinska snage dovoljno utvrdile da mogu preko rijeke prebaciti i tešku vojnu opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:14