PRONAĐENO 30 TIJELA

U ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u Časiv Jaru poginula 31 osoba

Gradić Časiv Jar u Donjeckoj je oblasti, koja je glavni cilj ruskih snaga nakon njihova navodnog zauzimanja susjedne Luhanske oblasti

Novinari koji su nakon raketiranja bili na mjestu događaja vidjeli su djelomično srušenu zgradu, spasioce i bager koji su raščišćavali teren

 Anatolii Stepanov/AFP

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u noći na nedjelju u Časiv Jaru, na istoku Ukrajine, porastao je u ponedjeljak na 31, priopćila je ukrajinska spasilačka služba.

"Pronađeno je 30 tijela. Devet osoba je izvučeno iz ruševina", napisala je na Facebooku ukrajinska služba za krizna stanja, dodajući da je 31. tijelo locirano, ali još nije izvučeno.

Časiv Jar, gradić s 12.000 stanovnika, u Donjeckoj je oblasti koja je glavni cilj ruskih snaga nakon njihova navodnog zauzimanja susjedne Luhanske oblasti.

Novinari francuske novinske agencije koji su u nedjelju nakon raketiranja bili na mjestu događaja vidjeli su djelomično srušenu zgradu, spasioce i bager koji su raščišćavali teren.

U ponedjeljak je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao da je u napadu na Časiv Jar "poginulo više od 300" ukrajinskih branitelja, ali nije spomenuo pogođenu zgradu, nego je rekao da je "visoko preciznom raketom" pogođen "položaj" ukrajinskih snaga.

Istodobno je šest civila poginulo, a 31 je ranjen u Harkivu, na sjeveroistoku zemlje, u raketiranju tog grada u ponedjeljak ujutro, priopćilo je tamošnje državno tužiteljstvo.

"Oko 10.00 sati (9.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) agresor je počeo paljbu iz višecjevnih raketnih bacača na stambena područja", navodi se u priopćenju u kojemu se dodaje da je "31 osoba ranjena, među njima dvoje djece, od četiri i 16 godina. Šestero civila je poginulo, među njima 17-godišnjak i njegov otac".

Oleh Sinjehubov, guverner Harkivske oblasti, objavio je na društvenim mrežama da su na meti raketnih udara bile "isključivo civilna područja, trgovački centar i kuće".

Ruska vojska koja je početkom srpnja izvijestila da je osvojila Luhansku oblast, sada želi zauzeti Donjecku kako bi kontrolirala čitav rudarski bazen Donbas.

Dio Donbasa je od 2014. u rukama proruskih separatista koje Moskva vojno pomaže nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:11