VREMENSKI EKSTREMI

U SAD-u deseci mrtvih od hladnoće, u Australiji toplinski udari s temperaturama do 50 Celzija

Dok se Amerikanci bore sa sve većim minusima, Australcima prijete temperature više od 40 Celzijevih stupnjeva

New York

 John Angelillo/Upi/Profimedia

Dok se sjeverna polutka smrzava, južna se topi od vrućine! Tako iz SAD-a i Kanade stižu vijesti o ekstremnim hladnoćama, odnosno temperaturama nižim od 35 Celzijevih stupnjeva, a iz Australije o udaru El Niña.

U SAD-u je zasad najmanje 55 poginulih u vremenskim nepogodama u 10 saveznih država.

U Memphisu su stanovnici pozvani da prokuhavaju vodu, a Njujorčani su upozoreni da bi ceste ovog vikenda mogle biti prekrivene poledicom jer ekstremna hladnoća i loše vrijeme nastavljaju harati dijelovima SAD-a.

U petak je u New Yorku, Baltimoreu i Washingtonu palo više snijega nego što su predvidjeli meteorolozi te je izazvao opći kolaps, a oluje su posljednja dva tjedna harale sjeverozapadom, srednjim zapadom, jugom i sjeveroistokom Pacifika uz niske temperature, s jakim snijegom, ledenom kišom i snažnim vjetrovima.

image

Melbourne, Australian Open

Frank Molter/Dpa Picture-alliance Via Afp

U Zapadnoj Virginiji izdano je upozorenje za dugotrajno nevrijeme, a meteorološka služba najavila je dodatni snijeg, nalete hladnog vjetra do 64 kilometra na sat i temperature do minus 29 °C. Na zapadnoj obali guvernerka Oregona Tina Kotek proglasila je u četvrtak izvanredno stanje u cijeloj državi nakon smrtonosnih ledenih oluja.

Meteorološka služba izvijestila je da su temperature u petak konačno bile iznad nule u većini područja i da će se snijeg i led polako početi topiti. Ledena kiša očekivala se u kanjonu rijeke Columbije. Drveće i dalekovodi koji su već prekriveni ledom mogli bi se srušiti budu li oborine obilnije, upozorila je Nacionalna meteorološka služba.

Australiju su pak pogodile nesnosne vrućine i opasnost od šumskih požara. Meteorolozi upozoravaju da bi u Zapadnoj Australiji temperature mogle doseći i 50 Celzijevih stupnjeva. U rudarskom gradu Pilbara Paraburdoo, 1500 kilometara od Pertha, najavljeno je i do +48, što je i do 10 stupnjeva više od prosjeka u toj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:05