VERTIKALNI RAST

U SAD-u gotovo rekordne dnevne zaraze omikronom: ‘Sada primite dodatnu dozu i ne brinite za četvrtu‘

U zemlji je u nedjelju bio 214.499 novozaraženih, što je skok od 83 posto prosječno u 14 dana

Anthony Fauci

 Anna Moneymaker/AFP

Broj zaraženih covidom-19 u Sjedinjenim Državama je u velikom porastu zbog varijante omikron i mogao bi doseći rekord iz siječnja, objavile su zdravstvene vlasti u ponedjeljak.

"Očito smo u vertikalnom rastu", objasnio je na državnom radiju NPR Anthony Fauci, glavni savjetnik Bijele kuće za borbu protiv pandemije, komentirajući podatke koje je prikupio New York Times.

U zemlji je u nedjelju bio 214.499 novozaraženih, skok od 83 posto prosječno u 14 dana i približava se dnevnom rekordu od 251.232 pozitivnih u siječnju 2021.

Prosječni broj umrlih je također u porastu u posljednjih 14 dana (+3 posto) uz 1328 umrlih.

Sjedinjene Države su 24. prosinca prešle prag od 197.000 dnevnih slučajeva i imale su 1345 umrlih u toj zemlji s najvećim brojem smrtnih ishoda (više od 800.000).

Nekoliko država poput Delawarea, Havaja, Massachusettsa, New Jerseya i New Yorka, kao i američki teritorij Puertorika, imali su neviđeni porast broja zaraženih posljednjih sedam dana, dodaje dnevni list.

U New Yorku, zdravstvene vlasti su također primijetile porast broja djece hospitalizirane s covidom-19.

"Teško je predvidjeti kraj ove epidemije", dodao je dr Fauci. "Nadamo se da će nakon vrhunca doći do pada, kao u drugim zemljama poput Južnoafričke Republike".

U toj zemlji gdje je otkriven prvi slučaj varijante omikron, zaraze su u padu nakon što su eksplodirale. Možda se radi o "zasićenju", tj. varijanta je možda dosegnula sve ranjive mete, poput necijepljenih, kojih još ima mnogo u Sjedinjenim Državama", ocijenio je.

Varijanta omikron, zaraznija od delta, čini se manje opasnom za one koji su primili najmanje dvije doze cjepiva, dodao je Anthony Fauci.

"Nadamo se da će zato biti manje hospitalizacija, ali smo jako zabrinuti za necijepljene", dodao je.

On je rekao da nije sklon novoj kampanji cijepljenja četvrtom dozom, jer drži da davanja booster doza u prekratkom razmaku ne omogućuju jačanje imunološkog sustava protiv koronavirusa.

"Sada primite dodatnu dozu i ne brinite za četvrtu dozu, možda vam nikada neće trebati", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 04:17