ODLUKA VRHOVNOG SUDA

U SAD-u izvršeno prvo pogubljenje na saveznoj razini nakon 17 godina, rasist usmrćen injekcijom

Bijeli supremacist Daniel Lewiss Lee osuđen je za ubojstvo tročlane obitelji tijekom devedesetih
Daniel Lewis Lee
 Handout

SAD je u utorak izvršio prvo pogubljenje na saveznoj razini u 17 godina, nakon niza pravnih bitki okončanih presudom Vrhovnog suda koji je otvorio put povratku smrtne kazne u američkoj saveznoj državi Indiani.

Daniel Lewis Lee, bijeli supremacist, osuđen za ubojstvo tročlane obitelji 1990-ih, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Indiani, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Pogubljenje se trebalo izvršiti u ponedjeljak, ali je odgođeno odlukom suca Okružnog suda da se nastave pravne bitke protiv izvršenja smrtne kazne smrtonosnom injekcijom, koje je savezna vlada najavila prošle godine.

No Vrhovni sud je poništio zastoj protiv izvršenja smrtne kazne u kasnim noćnim satima.

image
Daniel Lewis Lee
Handout

Rođaci žrtava pokušali su odgoditi pogubljenje, navodeći zabrinutost zbog potencijalnog izlaganja koronavirusu, no taj zahtjev je odbacio savezni žalbeni sud.

U narednim tjednima trebaju se izvršiti još tri pogubljenja.

Odluka o izvršenju prve smrtne kazne na saveznoj razini od 2003. kritizirana je kao politički potez, a aktivisti za građanska prava izrazili su zabrinutost zbog požurivanja tih slučajeva. Glavni državni odvjetnik William Barr najavio je prošlog ljeta povratak smrtne kazne, što je dugo zagovarao predsjednik Donald Trump.

Američke savezne države samostalno odlučuju o uvođenju smrtne kazne u svoje pravosudne sustave. No, odluku o usmrćivanju mogu donijeti i federalne vlasti, ako je riječ o zločinu koji se progoni na saveznoj razini. Na izvršenje "federalne" smrtne kazne trenutno čeka šezdesetak osuđenika.

Lee je na smrtnu kaznu osuđen zbog ubojstva iz 1996. Mučio je i ubio je tri člana obitelji u Arkansasu nakon čega je njihova tijela bacio u jezero. Kobnog 11, siječnja ubio je trgovca oružjem Williama Fredericka Muellera, njegovu suprugu te 8-godišnju pokćerku.

S pomagačem je upao u obiteljsku kuću Muellerovih. Odrasle su odmah zavezali te su počeli ispitivati ustrašenu 8-godišnjakinju gdje se nalaze novac, oružje i druge vrijednosti. Nakon što su u kući pronašli pedesetak tisuća dolara te mnogo oružja, svim članovima obitelji pucali su u glavu iz električnog pištolja za omamljivanje, nakon čega su im na glave stavili vreće i čekali da se uguše. Na tijela su potom zavezali kamenje i bacili ih u močvaru, gdje su otkriveni tek oko pola godine kasnije.

Uskoro bi u SAD-u trebala biti obavljena još tri pogubljenja na saveznoj razini, od kojih se sva odnose na zločince koji su uključeni u ubojstva djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:59