PROVJERA

U SAD-u počelo ispitivanje Modernina cjepiva protiv korone na djeci do 11 godina starosti

Tim kliničkim ispitivanjem planira se obuhvatiti 6750 djece u Sjedinjenim Državama i u Kanadi
 Frederic J. Brown/AFP

Američka biotehnološka tvrtka Moderna priopćila je u utorak da je počela ispitivanje svog cjepiva za covid-19 na tisućama djece u dobi od 6 mjeseci do 11 godina.

Tim kliničkim ispitivanjem planira se obuhvatiti 6750 djece u Sjedinjenim Državama i u Kanadi, dodaje Moderna koja je već pustila na tržište cjepivo protiv covida za odrasle koje se daje u dvjema dozama u razmaku od četiri tjedna.

Modernino cjepivo je zasad odobreno za sve osobe od 18 godina i više u Sjevernoj Americi, u Europskoj uniji i u nekim drugim zemljama, među kojima u Izraelu i u Singapuru.

To ispitivanje u kojemu su se počele davati prve injekcije, omogućit će da se istraže "sigurnost, podnošljivost, neželjene pojave i djelotvornost" cjepiva, navodi tvrtka u priopćenju.

Prvo će se ispitivati dva različita režima doziranja za djecu od 2 do 11 godina i tri doziranja (od kojih jedno manje) za djecu od 6 mjeseci do nepune 2 godine.

Kada se jednom odredi najbolji režim doziranja, ostala će djeca primiti placebo, što će omogućiti usporedbu cijepljene skupine s necijepljenom.

Djecu će se promatrati 12 mjeseci nakon primanja druge injekcije

Od prosinca 2020. traje drugo ispitivanje Modernina cjepiva na djeci od 12 do 18 godina kojim je obuhvaćeno oko 3000 ispitanika.

Modernino cjepivo se temelji na novoj tehnologiji glasničkog RNK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:34