PAD ZAPOŠLJAVANJA

U SAD-u u kolovozu otvoreno samo 235.000 novih radnih mjesta. U srpnju ih je bilo pet puta više

Ranije procjene su govorile da će biti otvoreno 750.000 novih radnih mjesta nakon oporavka gospodarstva u srpnju i lipnju
Ilustracija
 Kena Betancur/AFP

U Sjedinjenim državama poslodavci su u kolovozu otvorili samo 235.000 novih radnih mjesta što je iznenađujuće slab pokazatelj ponovnog pokretanja ekonomije i zapošljavanja u vrijeme širenja delta varijante virusa. Broj radnih mjesta manji je za trećinu od očekivanog, izvijestilo je u petak američko Ministarstvo rada.

U prethodnim mjesecima poslodavci su otvorili 1,1 milijun radnih mjesta u srpnju i 962.000 u lipnju, što je za oba mjeseca znatno iznad prethodno objavljenih procjena. U međuvremenu je stopa nezaposlenosti je pala na 5,2 posto s 5,4 posto u srpnju.

Ekonomisti procjenjuju da je prošlog mjeseca trebalo biti otvoreno 750.000 novih radnih mjesta, pokazalo je istraživanje Bloomberga.

Do sada su Sjedinjene države povratile 17 milijuna (ili 76 posto) od 22,4 milijuna radnih mjesta izgubljenih od proljeća 2020. godine kada je započela pandemija. Još uvijek su 5,3 milijuna radnih mjesta ispod razine prije pandemije.

U izvješću Ministarstva rada navodi se da je u kolovozu došlo do značajnog povećanja broja radnih mjesta u profesionalnim i poslovnim uslugama, prijevozu, skladištenju i privatnom obrazovanju. Zaposlenost u maloprodaji je opala.

U prethodna dva mjeseca program cijepljenja i smanjenje broja novozaraženih omogućilo ponovno pokretanje gospodarstva i rast zapošljavanja. U posljednjih mjesec dana novi dnevni broj zaraženih Covidom-19 porastao je za više od deset puta na oko 155.000. Porast je potaknuo ponovno uvođenje mjera protiv zaraze poput nošenja maski i ograničenja okupljanja u unutarnjim prostorima.

Uz porast broja slučajeva Covida-19 u srpnju i kolovozu, Amerikanci su manje putovali i manje odlazili u hotele. Koncerti i okupljanja uživo su ponovno odgođeni, a tvrtke su odbile povratak zaposlenika u urede što je posljedično zaprijetilo opstanku nekih restorana i kafića u poslovnim područjima.

Nedostatak opskrbe također je potaknuo rast inflacije jer su potrošačke cijene u srpnju skočile na najvišu razinu u tri desetljeća, prema podacima Sustava federalnih rezervi (FED). Rastući inflacijski pritisci pridonijeli su naglom padu povjerenja potrošača.

Ipak postoje znakovi da mnoge tvrtke i dalje nude radna mjesta, osobite ona u uslužnim djelatnostima. Kako piše New York Times, web stranice s oglasima za posao su u kolovozu zabilježile rast broja dostupnih radnih mjesta u sektorima poput informacijske tehnologije i financija, u kojima mnogi zaposlenici mogu raditi od kuće.

Walmart je ovaj tjedan najavio da će zaposliti 20.000 ljudi za potrebe proširenja svog lanca opskrbe i online kupovine uključujući poslove vozača i menadžera. Amazon je u srijedu rekao da želi popuniti 40.000 radnih mjesta u SAD-u, uglavnom u području tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:30