VIŠE NEGO IKAD

U SAD-u zaplijenjena rekordna količina oružja u zračnim lukama: ‘Skupa pogreška za vlasnike‘

Američka Uprava za sigurnost prometa zaplijenila je više od 5.700 komada vatrenog oružja na sigurnosnim kontrolnim točkama
 Tmz/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Američka Uprava za sigurnost prometa (TSA) zaplijenila je više od 5.700 komada vatrenog oružja na sigurnosnim kontrolnim točkama zrakoplovnih luka u 2021., što je najviše ikad u jednoj godini.

Prethodni rekord je iznosio 4.400 komada vatrenog oružja u 2019. godini, a trenutačna brojka detekcije oružja u ručnoj prtljazi na kontrolnim točkama je daleko veća.

Brojke rastu iz godine u godinu. Primjerice 2008. su službenici zaplijenili manje od 1.000 komada oružja, dok je 2014. ta brojka iznosila 2.200.

Jedan od čelnika TSA David Pekoske smatra kako ovo povećanje odražava porast vatrenog oružja koje nose Amerikanci.

"Broj vatrenog oružja koje naši službenici zaustavljaju na kontrolnim točkama zračnih luka je alarmantan. Vatreno oružje, posebno ono napunjeno, predstavlja nepotreban rizik na kontrolnim točkama, nema mjesta u putničkoj kabini zrakoplova i predstavlja vrlo skupu grešku za putnike koji se s njim pokušavaju ukrcati na let," kazao je.

Zakoni o posjedovanju vatrenog oružja razlikuju se ovisno o državnoj i lokalnoj vlasti. Međutim, zbog povećanih sigurnosnih zahtjeva, prijevoz oružja izravno u kabini zrakoplova strogo je zabranjen. Hladno oružje i vatreno oružje, kao i streljivo, smiju se nositi u zrakoplovima samo po dobivanju dozvole nadležnih vlasti i samo u prtljazi koja se nalazi u posebnom odjeljku nedostupnom putnicima.

"To je prilično skupa greška, koja će vlasnike oružja stajati tisuće dolara nakon što završimo istragu", kazao je Pekoske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:50