ŠTO SAD?

U SARAJEVO STIGLA PRVA SKUPINA DEPORTIRANIH BORACA ISLAMSKE DRŽAVE U BiH su došli posebnim zrakoplovom, a evo kakav tretman sad mogu očekivati

 
Zračna luka Sarajevo
 REUTERS

Prva skupina državljana Bosne i Hercegovine, koji su deportirani iz zarobljeničkih kampova u Siriji, stigla je u četvrtak u Sarajevo posebnim zrakoplovom, objavili su lokalni mediji.

Portal "Dnevnog avaza" objavio je kako je u skupini sedam muškaraca, šest žena i dvanaestero djece. Na dostupnim fotografijama vidi se da je u vrijeme slijetanja zrakoplova sarajevska zračna luka bila pod dodatnim mjerama sigurnosti uz pojačanu prisutnost policije i medicinskih timova.

Svi deportirani muškarci proteklih su godina bili pripadnici islamističkih terorističkih postrojbi i borili su se na području pod kontrolom tzv. Islamske države (IS).

Za njima su ranije raspisane međunarodne tjeralice zbog povezanosti s terorizmom te će nakon dodatne provjere identiteta biti pritvoreni i predani Tužiteljstvu BiH, koje protiv njih vodi istragu.

Žene i djeca trebali bi proći poseban postupak provjere psihofizičkog stanja, a nakon te obrade biti privremeno smješteni u prihvatni centar Delijaš kod mjesta Trnovo u okolici Sarajeva.

Prema informacijama koje je ranije iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, u dijelovima Sirije i Iraka je oko 260 osoba povezanih s BiH, koje su ranije boravile na teritoriju tzv. Islamske države.

Njih stotinjak su muškarci, a ostali su žene i djeca i većina ih je u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom kurdskih i američkih snaga.

Njihov povratak u BiH sastavni je dio plana na čijoj provedbi inzistiraju Sjedinjene Države tražeći od svih europskih zemalja da prihvate svoje državljane zarobljene nakon pada IS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:49