BEZ MILOSTI

U saudijskom paklu djecu se još uvijek kažnjava smrću: ‘Imao je tek 9 godina kad je to učinio...‘

Iako je najavljeno ukidanje pogubljenja za maloljetnike, aktivisti upozoravaju kako su mnogi još u životnoj opasnosti
Ilustracija
 John Macdougall/AFP

Saudijska Arabija najavila je da će ukinuti smrtnu kaznu za maloljetničke zločine, ali aktivisti strahuju kako bi u bilo kojem trenutku moglo biti pogubljeno najmanje 10 maloljetnih zatvorenika.

Saudijske snage sigurnosti uhitile su Mohammeda Al Faraja ispred kuglane kad je imao 15 godina. Tinejdžer iz Qatifa, provincije s većinskom šijitskom zajednicom na istoku zemlje, odvojen je od svojih prijatelja i prebačen u zatvor za odrasle u gradu Dammamu - ondje je zadržan i uskraćen mu je svaki kontakt s vanjskim svijetom.

Kad ga je obitelj napokon uspjela posjetiti u listopadu 2017. godine, Al Faraj im je rekao kako su ga tukli i šutirali, satima izlagali stresnim situacijama i danima ostavljali u samici. Promatrači kažu da je dječak mučen kako bi priznao tri zločina povezana s prosvjedima u provinciji Qatif, uključujući pomaganje bjeguncu i slanje WhatsApp poruka koje bi mogle utjecati na javnu sigurnost - The Guardian piše kako je za sve navedeno dobio smrtnu kaznu.

- Imao je devet godina kad je počinio to što mu se stavlja na teret. To je najmlađa dob s kojom smo se susreli - izjavila je Catriona Harris iz neprofitne organizacije za ljudska prava Reprieve.

Predsjednik državne komisije za ljudska prava, Awwad Al-Awwad, početkom ove godine citirao je kraljevski dekret kojim se ukida smrtna kazna za zločine u kojima je optuženi počinio prekršaj kao maloljetnik.

- Umjesto toga, pojedinac će dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od najviše deset godina u maloljetničkom zatvoru. Ova uredba pomaže nam u uspostavljanju modernijeg kaznenog zakona, ovo je važan dan za Saudijsku Arabiju - izjavio je tad.

A s obzirom da je Saudijska Arabija ovoga vikenda domaćin virtualnog summita G20, negativni podaci o ljudskim pravima u toj zemlji ponovno će se naći u središtu pozornosti. Aktivisti tvrde kako je najmanje 10 mladića, uključujući Al Faraja, i dalje u opasnosti od izvršenja smrtne kazne, unatoč obećanim reformama. U kolovozu je pak državna komisija za ljudska prava najavila da će javno tužiteljstvo preispitati kazne za trojicu "visokih" uhićenika, Alija al-Nimra, Dawooda al-Marhoona i Abdullaha al-Zahera.

No na ročištu krajem listopada nisu prihvaćene nikakve promjene u kazni za Al Faraja, koji uopće nije bio izveden pred sud. Budući da mu nije određen novi datum ispitivanja, on i dalje ostaje u životnoj opasnosti. Stoga aktivisti neumorno upozoravaju na nesklad između kraljevskog dekreta i stvarnosti za Al Faraja i druge maloljetnike kojima prijeti smrtna kazna.

Optuženici iz regije Qatif često su dobivali smrtne kazne izrečene prema šerijatskom zakonu. Qatif potresaju nemiri još od 2011. godine, kad su mještani počeli prosvjedovati protiv duboko ukorijenjene diskriminacije saudijske šijitske manjine. Država je na proteste odgovorila policijskim prepadima i zadržavanjima, a napetosti su se dodatno rasplamsale pogubljenjima visokih šijitskih aktivista iz Qatifa, osobito šeika Nimra al Nimra, čije je odrubljivanje glave u siječnju 2016. naišlo na oštru osudu šire javnosti.

Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman još je 2018. najavio kako će se pogubljenja drastično smanjiti, no ona su 2019. dosegla najviših 184, uključujući pogubljenja šestero djece i jedno masovno pogubljenje 37 ljudi, uglavnom šijita osuđenih zbog optužbi za terorizam, i to na temelju priznanja izvučenih mučenjem. Amnesty International optužio je kraljevstvo da je smrtnu kaznu koristilo "kao političko oružje protiv neistomišljenika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:51