SUDAC NEUMOLJIV

U Seulu odbačena tužba ‘žena za utjehu‘: ‘Da smo ju prihvatili, imali bismo diplomatski skandal‘

Sud je podržao državni imunitet Japana i odbacio tužbu skupine žena koje su bile prisiljene raditi u japanskim javnim kućama
Lee Yong-soo
 Jung Yeon-je/AFP

Južnokorejski sud podržao je u srijedu državni imunitet Japana i odbacio tužbu skupine žena koje su bile prisiljene raditi u japanskim javnim kućama za vrijeme rata, donijevši odluku suprotnu presudi u ranijem odvojenom slučaju kojom je Tokiju naloženo da obešteti žrtve.

Ostaci japanske kolonijalne vladavine nad Korejskim poluotokom od 1910. do 1945. i dalje su sporni za obje strane i mnoge preživjele "žene za utjehu" - japanski eufemizam za žrtve seksualnog zlostavljanja - traže službenu ispriku Tokija i odštetu.

Diplomatske napetosti razbuktale su se u siječnju kad je drugi sudac Središnjeg okružnog suda u Seulu donio presudu u korist žena žrtava u odvojenom slučaju, naloživši Japanu da prvi put isplati odštetu. Ta je presuda izazvala oštro negodovanje Tokija koji kaže da je to pitanje riješeno sporazumom iz 1965. i dogovorom iz 2015.

Međutim, u srijedu je sudac istog suda priznao pravo Japana na državni imunitet od inozemskih tužbi, što je u suprotnosti s odlukom iz siječnja da Japan ne može tražiti imunitet za "zločine protiv čovječnosti".

"Kad bi se priznala iznimka u pogledu državnog imuniteta, diplomatski sukob bio bi neizbježan tijekom postupka prisiljavanja na provedbu presude", rekao je sudac Min Seong-cheol, odbacivši zadnji slučaj 20 žrtava i nihove rodbine.

Glavni tajnik japanske vlade Katsunobu Kato rekao je da se zadnja presuda "razlikuje" od prošle te da ju treba bolje proučiti.

"Presuda iz siječnja bila je u suprotnosti s međunarodnim pravom i bilateralnim sporazumima i kao takva.... neprihvatljiva", rekao je on na brifingu.

Lee Yong-soo, "žena za utjehu" i jedna od onih koje su podigle tužbu, nazvala je tu presudu "apsurdnom besmislicom", izjavivši da će pokrenuti postupak na međunarodnom sudu zbog tog slučaja.

image
Lee Yong-soo
Jung Yeon-je/AFP

Sudac Min također je rekao da to pitanje treba riješiti putem diplomatskih konzultacija te da bi sporazum iz 2015. mogao biti osnova za rješenje usprkos nekoim nedostacima u pregovorima.

Prema tom sporazumu, Tokio je izdao službenu ispriku i uplatio milijardu jena (9,3 milijuna američkih dolara) u fond za pomoć žrtvama, s obećanjem na obje strane da je time spor "nepovratno" okončan.

No neke žrtve, među kojima Lee, odbacile su taj sporazum izjavivši da se vlada nije dovoljno savjetovala s njima tijekom pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:36