NOVA PRAVILA

U Singapuru se covid pacijente dosad liječilo o državnom trošku, sada se to za necijepljene ukida

‘Necijepljeni čine većinu onih kojima je potrebna intenzivna bolnička njega i nerazmjerno doprinose naprezanju zdravstvenog sustava‘

Pandemija koronavirusa u Singapuru

 Zakaria Zainal/AFP

Singapur je donio odluku da više neće plaćati račune za liječenje covida-19 onima koji su sami izabrali da se neće cijepiti, objavila je vlada te zemlje koja opet bilježi značajan porast broja novih slučajeva, unatoč ogromnoj stopi cijepljenosti, piše Guardian.

Vlada Singapura trenutačno pokriva sve medicinske troškove liječenja covida za sve Singapurce, kao i za sve stalne rezidente i one s dugotrajnim vizama, osim ako su pozitivni na testu ubrzo nakon povratka kući iz inozemstva.

Međutim, vlada kaže da će od 8. prosinca 'početi naplaćivati ​​pacijentima koji po vlastitom izboru nisu cijepljeni'.

Navode da necijepljeni 'čine znatnu većinu onih kojima je potrebna intenzivna bolnička njega i nerazmjerno doprinose naprezanju zdravstvenog sustava'.

Osobama koje ne ispunjavaju uvjete za primitak cjepiva i dalje će biti pokriveni svi medicinski računi povezani s liječenjem covida. Vlada će također platiti i račune onima koji se djelomično cijepe do 31. prosinca, čime im daje vremena da se cijepe drugom dozom.

Singapur ima jednu od najviših stopa procijepljenosti u svijetu, a 85 posto populacije koja ispunjava uvjete, u potpunosti je cijepljena.

Ipak, ova malena država bori se s porastom novih slučajeva pa su prošlog mjeseca upozorili da je njihov zdravstveni sustav u opasnosti da ga preplave novi bolesnici. Dogodilo se to nedugo nakon što je ta zemlja omogućila putovanja bez karantene, u sklopu promjene pristupa suočavanja s pandemijom.

Premijer Lee Hsien Loong rekao je da Singapur kao globalno poslovno središte ne može ostati zatvoren na neodređeno vrijeme, pa je država prešla sa strategije nulte tolerancije s izolacijom i zatvorenim granicama na strategiju života s covidom-19.

Nagli porast broja infekcija nakon popuštanja nekih ograničenja potaknuo je Singapur da stopira daljnja otvaranja krajem listopada. Društvena ograničenja produžena su za otprilike mjesec dana kako bi se zaustavilo širenje covida i ublažio pritisak na zdravstveni sustav.

Dana 8. studenoga, zemlja je prijavila 2.470 novih slučajeva i 14 smrtnih slučajeva. Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je 67 ljudi oboljelih od Covida kritično te se nalaze na intenzivnoj njezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:45